Porezna reformama Općini Okučani donijela financijsku stabilnost

657 0

Prenosimo iz Novogradiškog godišnjaka 2018.

Piše Aca Vidaković, načlenik

 

Ova, 2018. godina je znatno   bolja i drugačija godina od  prethodnih. To je zato što su novom poreznom reformom općine dobile  znatno veća sredstva s kojima mogu raspolagati u cilju unapređenja životnih potreba   ljudi koji žive na njihovom području, a posebno su  značajna  za sufinanciranje projekata.

U 2018. godini   Općina Okučani imala je zato znatan broj projekata među kojima su energetska obnova zgrade Osnovne škole   u vrijednosti 3,2 milijuna kuna i obnova zgrade Dječjeg vrtića  u vrijednosti od 400.000 kuna. Istaknuo bih da imamo najveći broj djece u proteklih deset godina. U Dječjem vrtiću imamo  28  djece i isto toliko u i u Maloj školi.  Završili smo naša vanjska igrališta  na što možemo biti ponosni jer  su najljepša u našem okruženju. Imaju četiri svlačionice  i  dodatne prostorije. Završili smo uređenje Trga dr. Franje Tuđmana i napravili  parkirališta i nadstrešnice za automobile.   Raspisali smo natječaj  za projekt sanacije  objekta  na nogometnom igralištu u vrijednosti  od 1,1 milijun kuna. Taj nam je projekt jako bitan iz razloga što su nam tu  nogometni i nanbudo  klub, a želimo i  naš Radio „Bljesak“ preseliti u taj prostor  kako bi  imao svoj prostor.

Kandidirali smo još  dosta projekata na EU fondove. Moram istaknuti za nas krucijalni i najveći projekt, a to je pročistač otpadnih voda. Imamo građevinsku dozvolu, a sredstva ćemo dobiti iz EU  fondova za projekt  Izrada    studijske i projektne dokumentacije za izgradnju vodnokomunalne infrastrukture  aglomeracija Okučani i Staro Petrovo Selo. Općina Okučani je odmakla u tom projektu jer smo  neke stvari  prije riješili. Izgradit ćemo pročistač otpadnih voda  i kanalizacijsku mrežu u Bodegraju, Lađevcu, Dubovcu, Cagama i Benkovcu. Uz  20 kilometara koje je već  izgrađeno i 20 kilometara na području općine Gornji Bogićevci  omogućit ćemo  pučanstvu  priključak na kanalizacijsku mrežu. Dodao bih  da je Vodovod zapadna Slavonija raspisao  natječaj za dovršenje kanalizacijske mreže u dužini o tisuću metara koja nije završena u prvoj  fazi. Dobili smo sredstva od  Ministarstva regionalnog razvoja za izradu projektne dokumentacije u Industrijskoj zoni i njena izrada je u tijeku. Radi se o  kompletnoj projektnoj dokumentaciji, od ceste, nogostupa i  rasvjete. Smatram da je to jedan novi početak  za Općinu Okučani.

Radimo projektnu dokumentaciju za Psunjsku ulicu  u Okučanima i pripremamo se za natječaj  za nerazvrstane ceste  početkom 2019. godine. Isto taklo radimo projektnu dokumentaciju za Ulicu Kamila Kolba  i prometnicu oko Doma zdravlja s  parkiralištima.

Kupili smo knjige za  učenike osnovne škole do četvrtog razreda. Pred nama je proračun za 2019. godinu  u kome ćemo osigurati sredstva  i svako dijete koje pohađa Osnovnu školu u Okučanima dobit će besplatne udžbenike.

Zajedno s općinama Stara Gradiška, Gornji Bogićevci  i Cernik  provodimo projekt „Želim napredovati aktivno“. Provodi ga LAG „Zapadna Slavonija“. Smatram da je za nas jako bitan, ne samo zato  što će se zaposliti 25 osoba s područja naše općine,  već i zato što će one skrbiti o 125  osoba  kojima je to potrebno.

Provodimo i dalje naše socijalne mjere  za koje imamo osigurana sredstva.  Ponovio bih da je 2018. godina  drugačija od prethodnih godina jer imamo financijsku stabilnost  i da nam je puno lakše planirati i raditi.  Dodao bih da Općina  Okučani nije zadužena,   nema kredita  i nepodmirenih obveza. Zato smo spremni za sve izazove koji se nalaze pred nama.

Ponos naše općine su  udruge koje djeluju na našem području. Sredstva koja izdvajamo za udruge  su  mala u odnosu  na ono što  nam pružaju i kako  promiču našu općinu. Sretan sam što  smo ove godine dobili još jednu udrugu, a to je Udruga Posavljaka. Smatramo da  je  jako dobro da ljudi  gaje običaje  iz kraja iz kojega su došli u Okučane.

Dodao bih da će se raditi drugi dio spomen-obilježja  „Kristalne kockice vedrine“  i dodatno uređenje  Spomen-parka     za što već imamo idejno rješenje.  Preostaje nam riješiti problem Spomen-sobe. Imali smo rekonstrukciju objekta  u kome je ona bila, a Ministarstvo branitelja je dalo prijedlog da se ona izmjesti i napravi  u nekom drugom obliku prema  stručnom rješenju. Čekamo odluku Brodsko-posavske županije da bi spomen-sobu  izmjestili. Dok se to ne riješi onako kako to želi Ministarstvo,  mi ćemo i  spomen-sobu vratiti  natrag.

Želim se zahvaliti svima, od Brodsko-posavske županije i ministarstava, drugih državnih institucija  i pojedinaca  koji razumiju naše potrebe i daju doprinos da uvjeti života u Okučanima budu bolji.  Doprinosi  tome i  dobar rad  Općinskog vijeća.

 

 

Related Post