POSLJEDNJA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA OVE GODINE: Vijećnici HDZ-a napustili sjednicu

3146 0

NOVA GRADIŠA, 22. prosinac 2017. – Iako je bila predblagdanska, posljednja sjednica Gradskog vijeća u ovoj godini, održana pod predsjedanjem dr. Ljepše Rakas-Vujčić, bila je itekako radna. Nije međutim, završila u blagdanskom ozračju jer su vijećnici HDZ-a prosvjedujući napustili vijećnicu prije kraja, jer su to prije njih zbog otvaranja Adventa u našem gradu učinili gradonačelnik i njegovi zamjenici. Sjednica je i bez njih privedena kraju, s Gradsko vijeće je razmatralo sve točke dnevnog reda.

Gotovo svi vijećnici su se izredali za govornicom za vrijeme aktualnog sata.

Marijan Radić (SDP) ukazao je na problem poslovnog prostora koji imaju gradska poduzeća Eko-Kong i Odlagalište nakon što je „Slavča“ prestala postojati, a poslove vodoopskrbe preuzela nova tvrtka Vodovod „Zapadna slavonija“. Upozorio je da bi zbog plaćanja najamnine moglo biti ugroženo njihovo poslovanje. Gradonačelnik Vinko Grgić je kazao kako karte nisu bile dobro složene prilikom izdvajanja te dvije tvrtke jer je objekt u cijelosti ostao na Slavči pa se sada za njih traži adekvatan gradski prostor.

Tomislav Bećirević (HDZ) upozorio je na stabla u Potočnoj ulici koja smanjuju preglednost u prometu. Smatra da ih treba ukloniti, a riješiti i problem prometa automobilima iz Gajeve ulice u Sportski park „Ivo Petranović“. Kazao je kako je ugrožena sigurnost djece i zatražio da se promet zabrani. Gradonačelnik je odgovarajući na prvo pitanje rekao kao problem stabala nije jednostavno riješiti, jer, kao što je bio slučaj u Ulici A. Stepinca gdje je veći dio građana je zatražio da se breze uklone, a bilo je i onih koji se s tim nisu složili. Problem će se razmotriti. Što se tiče reguliranja prometa u Sportski park „Ivo Petranović“ traže se rješenja, a postavljanje rampe, što je predložila vijećnica Ljiljana Ptačnik (HDZ), također će se uzeti u obzir.

Marijana Škare-Ivković (Grupa građana) upozorila je na problem plavljenja okućnica i poljoprivrednih površina u Ljupini i štete koje nastaju i ponavljaju se nekoliko godine.

– Upoznati smo s problemom i tražili sastanak s Hrvatskim vodama. Termin nažalost još nismo dobili. Gledat ćemo da se problem ne riješi samo kozmetički, već ćemo nastojati da ga trajno riješimo – odgovorio je gradonačelnik.

Željko Bešlić (HDZ) je upitao što je s realizacijom kapitalnog projekta odvodnje i pročišćavanja voda koji je realiziran samo 62 posto. Gradonačelnik je odgovorio da je projekt na državnoj razini proglašen strateškim projektom i da će se ići u njegovu realizaciju.

Antun Škvorčević (HDZ) je kazao da je u gradskom proračunu malo sredstva utrošeno, a i planirano, za opskrbu pitkom vodom budući se radi o velikom problemu. Ljiljana Ptačnik (HDZ) je upitala kada će stanovnici Požeške ulice u Maloj imati normalnu opskrbu vodom, te ponovila pitanje dovršetka doma u Maloj, odnosno opremanja kuhinje.

Pročelnica za urbanizam Andrea Štengl je kazala kako će se realizacijom projekta vodoopskrbe problemi riješiti, a gradonačelnik Vinko Grgić dodao da i u njegovoj ulici posto isti problem, koji će se, kako je kazao, riješiti skorim dovršetkom vodospreme u Rešetarima i izgradnjom vodospreme na Bačici. Što se tiče opremanja kuhinje u domu u Maloj, on će se riješiti, kazao je gradonačelnik, kada se riješi problem upravljanja domom.

Zoran Gazibarić (SDP) je upitao kada će se izgraditi kanalizacija u Ljupini (prema Sičicama) i upozorio j na zahtjeve mještana LJupine koji traže da se i njima omoguće besplatni priključci na vodovod i kanalizaciju kao i ostalim građanima Nove Gradiške.

-Kanalizacija u Ljupini je u velikom dijelu završena međutim, a ostao je samo taj dio jer Ljupina nije predviđena u aglomeraciju koju čine grad Nova Gradiška i općine Cernik i Rešetari. Ljupina je u sklopu aglomeracije s Sičicamna i Vrbjem koja bi trebali imati jedan manji zajednički uređaj za pročišćavanje. Iz istog razloga nisu osigurana sredstva za besplatne priključke. Čim spomenuti projekt bude u realizaciji bit će osigurana sredstva i za besplatne priključke- pojasnila je pročelnica za urbanizam Andrea Štengl.

Ljiljana Lukačević (HDZ) upitala je što je s obećanom energetskom obnovom Doma kulture koji je, kako je kazala, dugo najavljivani projekt kojeg nema u tablici projekata, ali ni u proračunu u onoj mjeri u kojoj je bilo govora. Pitala je što je s značajnim projektom CEKOM-a.

-Projekti za energetsku obnovu su napravljeni početkom godine. Vjerovali smo da će natječaj biti raspisan, do svibnja, recimo lipnja, međutim nije. Tek je sad raspisan. Ista stvar je u Ministarstvu kulture . Kolegica, ravnateljica Juranović je poslala dokumentaciju za obnovu interijera, amfiteatra i fotelja, a treba novo pojačalo, razglas, rasvjeta, zidna oplata. Nismo još dobili odgovor, a računamo da ćemo dobiti i jedan i drugim projekt i da će sredstva koja smo osigurali u proračunu biti dostatna, ako ne budu povećat ćemo ih.

Što se tiče CEKOM–a,predali smo svu dokumentaciju. Sjećate se one burne sjednice, kada ste mislili da stavljamo nešto ”ispod stola”. Bilo je to 30. kolovoza kada smo morali izglasati nekakve stvari vezane uz CEKOM jer smo taj dan i predali dokumentaciju. Ta dokumentacija je u fazi evoluiranja. Jako je puno projekata predloženo i ogromni su, a to je najveći projekt koji bi mogli dobiti, preko 100 milijuna kuna. Voditelji tih projekata su doktori znanosti. Obogatit ćemo ovaj naš grad s ljudima koji vrijede, s mnogim drugim sadržajima vezano uz zaposlenje i mislim da je to strateški projekt ovoga grada. Od 30-tak projekata, mi smo osmi ili deveti predali projekt. Tako bi trebali raditi i njihovu analizu, ali nemamo nikakvu mogućnost, ni požurnica da ih ubrzamo. Pustimo ih da rade – odgovorio je gradonačelnik Vinko Grgić.

Related Post