MJESEC HRVATSKE KNJIGE: Održana radionica micro.bit kao glazbeni instrument

450 0

NOVA GRADIŠKA – Gradska knjižnica Nova Gradiška je u povodu Mjeseca hrvatske knjige, koji se održava pod motom „U ritmu čitanja“, zajedno s „Planet računalima“ i Danijelom Relkovićem organizirala radionicu micro.bit kao glazbeni instrument. Radionicu je vodila prof. informatike Kristinom Slišurić, učiteljica u OŠ „Matija Gubec“ Cernik. Suvoditeljice su bile prof. Biljana Dakić, ravnateljica Gradske knjižnice Nova Gradiška i knjižničarka Biljana Radoš.
-I mi pokušavamo slijediti tu STEM revoluciju i javili smo se na Natječaj za donacije te dobili 24 seta micro.bitova i ljetos smo u knjižnici imali 4 radionice. Kako je zgrada Doma kulture u kojoj se nalazimo bila u energetskoj obnovi nismo bili u mogućnosti nastaviti ih u Knjižnici. Tako smo radionice održali i u Gradskoj vijećici u suradnji s tvrtkom DEEP DATA i evo sada i s „Planet računalima“ . Planiramo i suradnju s prof. Krunoslavom Cvitkovićem iz ETŠ i ekonomske škole i vjerujemo da će djeci, uz to što će dosta toga naučiti, ovakav sadržaj biti i motivacija za upis u spomenutu strukovnu srednju školu kao i uopće za IT područje – rekla je prof. Biljana Dakić.
-Micro.bit je uređaj koji se može programirati za različite vrste kreacija i djeca na taj način stječu osnovne vještine programiranja, iskazuju kreativnost u različitim područjima. Mogu se i likovno i glazbeno izražavati. Danas smo odabrali baš ovu temu i radionicu iz više razloga. Jedan je taj što obilježavamo Mjesec hrvatske knjige koji je ove godine u znaku glazbe –„U ritmu čitanja“ i micro.bit uređaje ćemo programirati da sviraju. Pokušat ćemo napraviti jedan orkestar koji će zajedno odsvirati nekakvu pjesmicu. Drugi je razlog obilježavanje EU tjedna programiranja i na razini Europe organizirano je jako puno sadržaja i aktivnosti- istaknula nam je, među ostalim, prof. Kristina Slišurić.
Uspješnu dugogodišnju suradnju s Gradskom knjižnicom potvrdio je Danijel Relković te, među ostalim, rekao kako prostor informatičke edukativne učionice rado ustupa djeci i Knjižnici.

Related Post