UDRUGA „TROBOJNICA TKANICA“: Radionica izrade motiva sunčane čipke

1047 0

DRAGALIĆ, 6. studeni 2019. – U okviru programa „Stare vještine za novo vrijeme“, koji je financiran od Općine Dragalić, Udruga „Trobojnica tkanica“ organizirala je za svoje članice radionicu izrade motiva sunčane čipke. Da savladaju tehnike izrade motiva Dragalićankana su pomogli članovi Udruge „Sikirevački motivi“ iz Sikirevaca, koja je nositelj nematerijalnog kulturnog dobra ‘Umijeće izrade sunčane čipke – motiva’. Da su Sikirevčani pravi majstori u izradi čipke svjedoči priznanje Ministarstva kulture Republike Hrvatske za njegovanje tradiciju izrade i očuvanja čipke u svom kraju.
Udruga „Trobojnica tkanica“ pak, nakon Domovinskog rata, godinama obnavlja baštinu svoga kraja. Članice rade različite rukotvorina starim tehnikama i čuvaju baštinu svoga kraja, ali se i uče savladavanju raznih, za njih novih tehnika. Tako su organizirale i radionice zlatoveza i necanja.
Ova je radionica bila prilika da se duže i sa Sikirevčanima razmjenjuju iskustva i dogovaraju nove susrete. Članice Udruge „Sikirevački motivi“ izložile su djelić ručnih radova, nakita i suvenira narodnog blaga svog kraja.

Related Post

PODRŠKA GENERALIMA

Autor - 15/11/2012 0
OKUČANI, 15. studeni 2012. – Vjernici župe sv. Vida Mučenika iz Okučana, večeras 15. studenog, pridružuju se molitveno bdjenje MOLIMO…

U noćnom provodu potukle se tri Okučanke

Autor - 21/05/2019 0
OKUČANI, 21. svibnja 2019. – Policijski službenici Policijske postaje Okučani, jučer su dovršili kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjakinjom, 21-godišnjakinjom i 38-godišnjakinjom…