UDRUGA „TROBOJNICA TKANICA“: Radionica izrade motiva sunčane čipke

2017 0

DRAGALIĆ, 6. studeni 2019. – U okviru programa „Stare vještine za novo vrijeme“, koji je financiran od Općine Dragalić, Udruga „Trobojnica tkanica“ organizirala je za svoje članice radionicu izrade motiva sunčane čipke. Da savladaju tehnike izrade motiva Dragalićankana su pomogli članovi Udruge „Sikirevački motivi“ iz Sikirevaca, koja je nositelj nematerijalnog kulturnog dobra ‘Umijeće izrade sunčane čipke – motiva’. Da su Sikirevčani pravi majstori u izradi čipke svjedoči priznanje Ministarstva kulture Republike Hrvatske za njegovanje tradiciju izrade i očuvanja čipke u svom kraju.
Udruga „Trobojnica tkanica“ pak, nakon Domovinskog rata, godinama obnavlja baštinu svoga kraja. Članice rade različite rukotvorina starim tehnikama i čuvaju baštinu svoga kraja, ali se i uče savladavanju raznih, za njih novih tehnika. Tako su organizirale i radionice zlatoveza i necanja.
Ova je radionica bila prilika da se duže i sa Sikirevčanima razmjenjuju iskustva i dogovaraju nove susrete. Članice Udruge „Sikirevački motivi“ izložile su djelić ručnih radova, nakita i suvenira narodnog blaga svog kraja.

Related Post