HPD „GRANIČAR“: Održan 24. „Susret pjesme i prijatelja“

1997 0

Autorica Ivanka Herceg, Foto NG buntovnici
NOVA GRADIŠKA – I ovogodišnja smotra pjevačkih zborova pod nazivom „Susret pjesme i prijatelja“, održana 18. svibnja u organizaciji Hrvatskog pjevačkog društva „Graničar“ poklonicima zborskog pjevanja donijela je puno radosti i istinskog užitka.
Okupljenima u Domu kulture dobrodošlicu je u ime domaćina poželio predsjednik Ivan Koren, a potom je na glazbeno putovanje poveo HPD „Graničar“ pod ravnanjem prof. glazbe Ivane Bušić.
Kako Graničari njeguju različite glazbene vrste posvećujući naravno najviše pozornosti hrvatskim skladateljima, ali i duhovnoj glazbi na početku su izveli sakralnu uskrsnu pjesmu posvećenu Majci Božjoj, REGINA COELI JUBILA, skladatelja Vilka Novaka; uslijedila je ljubavna pjesma KAD ZVJEZDICE MALE, arr. BRANKO STARK; potom su gospel skladbom EMARABIN poveli i na najstariji kontinent, Afriku (solistica Dajana Adžić, gost, Ivan Škarica za bubnjem).
Predviđeni program za ovogodišji Susret pjesme i prijatelja Graničari su na zahtjev publike i „proširili“ izvedbom još jedne skladbe, ovoga puta popularne „Nije u šoldima sve“ (solisti Ivan Koren, Dragan Kovačević).
I baš su ovom pjesmom poslali odličnu poruku. Smisao života je u druženju i susretima s dragim prijateljima, kojima Graničar uvijek poklanja ono najljepše- ljubav i glazbu.
I ove godine radost Susreta pjesme i prijatelja došli su podijeliti i Županjci, članovi Mješovitog pjevačkog zbora KUU „Kristal- Sladorana“. Njeguju tradiciju i kulturnu baštinu svoga kraja i domovine nam Hrvatske. Zbor je jedan od pet sekcija koje djeluju u Udruzi, a sudjeluju na svim značajnim manifestacijama svoga grada, okolice, diljem Lijepe naše, ali i izvan njezinih granica. Traju oko 40-ak godina.Publiku su počastili slijedećim skladbama:TEREZINKA, narodna, obrada I. Juras; SALVE ROCIERA – M.P. Obregon, obrada I. Marčić; MISAO SVIJETA-K.Magdić, S.S. Kranjčević;SVRATI GOSPODE-A.Mateljan, Š. Marović; Nastupili su pod ravnanjem glazbene pedagoginje Suzane Juzbašić i uz klavirsku pratnju Ivana Juzbašića.
Vjerni sudionici Susreta pjesme i prijatelja su i članovi Gradskog pjevačkog zbora Lipik, koji rade na očuvanju tradicije zborskog pjevanja i glazbene baštine domaćih i stranih autora s posebnim naglaskom na očuvanje narodnih napjeva i skladbi. Također priređuju kulturne manifestacije na području Požeško-slavonske županije, nastupaju diljem Republike Hrvatske i u inozemstvu. Na ovogodišnjem nastupu su pripremili slijedeći repertoar: GOSPOD BOG JE PASTIR MOJ, Antonin Dvorak; MIRNO TEKU RIJEKE, Miroslav Biro, obrada Hugo Borenić; BILI CVITAK, Jura Stublić, obrada Jadranka Radonić-Sirovica;ŠTO NAM RADI ONAJ DIDO STARI, slavonska, obrada Fran Lohtka; nastupili su pod ravnanjem voditeljice Jadranke Radonić-Sirovica.
Ovogodišnji „Susret pjesme i prijatelja“ zaključili su članovi Mješovitog pjevačog zbora,Hrvatskog pjevačkog društva „Tomislav“ iz Cernika. I Tomislav i Graničar su tijekom povijesti postali institucije upravo zbog nastojanja na očuvanju kulturnog, glazbenog i nacionalnog identiteta. Repertoarom dominiraju duhovne skladbe, pučki, slavonski napjevi kao i glazbena djela različitih epoha i stilova. Djeluju od 1905. A na ovogodišnjoj 24-oj po redu smotri pjevačkih zborova, pod ravnanjem Marije Tonković, izveli su slijedeće skladbe:ZEMLJO MOJA, Š. Marović; ŠTO MI E MILO, Z. Tomei; ČARDAŠ, E.Cossetto.
Upravo je glazba umjetnost koja smiruje, obnavlja smisao i vjeru u ono što radimo. Glazba nas oplemenjuje, čini sretnijima i ispunjenijima. I ova glazbena večer i svi izvođači doista su se potrudili da to repertoarom i izvedbama i potvrde. I zato hvala domaćinu, HPD „Graničar“ i svim njihovim gostima s kojima su druženje, naravno uz pjesmu, nastavili u Hrvatskom domu u Cerniku.
I ovogodišnja 24. po redu smotra pjevačkih zborova ostvarena je uz pokroviteljstvo grada Nova Gradiška; medijski je pokrovitelj bila G.I. „NG-Buntovnici“, a i ovim putem Graničari zahvaljuju sponzorima: Općini Cernik, Turističkoj zajednici grada Nova Gradiška,Odvjetničkom uredu Borojević-Jugović, Manueli Brdar, Ljekarnama „ZUBOVIĆ“, a tu su i „Planet računala“ NG; Kožara „Psunj“, Rešetari, Ljekarna „Fićković-Mihić-Ivošević“ NG; Pekarne „Capan“, ELDA d.o.o. NG; Hrvatske šume d.o.o. Uprava šuma Podružnica Nova Gradiška. Posebna zahvala upućena je i svim podupirajućim članovima HPD-a „ Graničar“.
Svakako treba istaknuti kako naši Graničari bilježe 133-u godinu od ustroja Društva, kao i 26 punih od obnovljenoga rada.
Imali su nastupima bogatu i ovu godinu, a zahvaljujući svom članu Damiru Emanoviću ostvareno je, ovoga ožujka, po prvi puta i gostovanje u Dubrovniku, Ćilipima te u Cavtatu gdje su pjevali i misu. Na to su izuzetno ponosni, a na ovaj način bili su i promotori svoje Slavonije, grada i glazbene kulture. Na jesen ih očekuje i gostovanje u Subotici i nastup u katedrali sv. Terezije Avilske. I na svemu tomu od srca čestitamo.

Related Post