POVRATAK HRVATA U BOSANSKU POSAVINU

1078 0

SLAVONSKI BROD, 29. siječnja 2013. – Brodsko-posavski župan Danijel Marušić, sa zamjenicima Ružicom Vidaković i Davorom Vlaovićem, jučer je bio domaćin radnog sastanka na kojem su, s druge strane, sudjelovali Davor Čordaš,

ministar za izbjegle i raseljene u Vladi Republike Srpske, Josip Jerković, predsjednik Kluba zastupnika iz redova hrvatskog naroda u Skupštini RS-a i Marija Rapo, zastupnica u Hrvatskom saboru.

 

Na sastanku se razgovaralo o projektu koji bi trebao ubrzati povratak izbjeglih Hrvata u bosanku Posavinu, koji u najvećem broju žive na području Brodsko-posavske županije. Riječ je, kako je pojasnio Davor Čordaš, o regionalnom stambenom programu koji se treba provoditi na razini Hrvatske, Srbije, Crne gore i Bosne i Hercegovine i to sredstvima prikupljenim na prošlogodišnjoj donatorskoj konferenciji održanoj u Sarajevu. Prikupljeno je oko 300 milijuna eura, dovoljno da se riješi povratak gotovo 27.000 raseljenih obitelji, ponajprije 1.800 obitelji Hrvata iz BiH. Najvećim se dijelom radi o obnovi kuća, ali je moguć i neki drugi vid stambenog zbrinjavanja.

 

Javni poziv za prvi pilot-projekt već je objavljen, a rok prijave od 7. veljače će biti produžen. U njemu je obuhvaćeno 50 hrvatskih obitelji iz BiH, točnije iz Republike Srpske. -Ovo je jedna od posljednjih šansi za obnovu i povratak. Pozivam ljude da se jave te da se ne uplaše uvjeta u javnom pozivu jer će oni u praksi biti fleksibilno primjenjivani- kazao je Čordaš uz obećanje da će birokratske prepreke biti svedene na najmanju moguću mjeru.

Related Post