POŽEŠKA BISKUPIJA: Smjernice za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba od seksualnog zlostavljanja

1258 0

Biskup Antun Škvorčević uputio svećenicima, đakonima, vjeroučiteljima, odgajateljicama u vjeri, djelatnicima katoličkih škola i drugih odgojnih ustanova u Požeškoj biskupiji pismo o provedbi smjernica

Autor Požeška biskupija

POŽEGA, 14. veljače 2021. – Povjerenstvo za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba Požeške biskupije pripremilo je Smjernice za postupanje u zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba od seksualnog zlostavljanja. S obzirom na provedbu navedenih Smjernica biskup Antun Škvorčević uputio je 11. veljače 2020. Pismo svećenicima, đakonima, vjeroučiteljima, odgajateljicama u vjeri, djelatnicima katoličkih škola i drugih odgojnih ustanova u Požeškoj biskupiji, u kojem piše:

»Crkva vam je povjerila da u svom poslanju zajedno s roditeljima prenosite mladim naraštajima evanđeoske vrijednosti i na taj način služite njihovoj izgradnji i rastu. Vaše djelovanje ne može se svesti samo na posredovanje određenih znanja, jer ono ima i važnu odgojnu ulogu. Već ste iskusili istinitost izreke: „verba volant, exempla trahunt“ – „riječi lete a primjeri privlače“. Uspješnost vašeg pastoralnog nastojanja s djecom i mladima ovisi prvenstveno o primjeru koji im dajete, poštujući njihovu neponovljivu i jedinstvenu osobu koju je Bog stvorio. Suvremeni mediji otvaraju mladom čovjeku pristup mnogim životnim stvarnostima, ali ga istovremeno izlažu opasnosti da bude zloupotrijebljen, napose na seksualnom području. Najveću težinu u tom pogledu ima zlodjelo odgojitelja prema odgajaniku, za koju vrijedi Isusova opomena: „Onomu (…) tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju u mene bilo bi bolje da mu se o vrat objesi mlinski kamen pa da potone u dubinu morsku“ (Mt 18,6).

Da bi zaštitila djecu i mlade, Crkva posebnom brižnošću na različite načine vodi brigu o onima kojima su oni pastoralno povjereni. Pomaže im da uspostavljaju pravilan odnos prema njima a strogo kažnjava zloporabu, koja nanosi štetu žrtvi, samom počinitelju zlodjela i Crkvi. U tom nastojanju važno mjesto ima prevencija, za koju se Požeška biskupija u duhu crkvenih propisa i poticaja pape Franje zauzima u svim svojim odgojno-obrazovnim ustanovama i drugom pastoralnom djelovanju. Pružamo vam u ruke „Smjernice za postupanje u zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba od seksualnog zlostavljanja“ kako biste se upoznali s pitanjima vezanima za zločin seksualne zloporabe djece i mladih, i kao orijentir u zauzimanju za njihovu prevenciju. Neka svaki odgojno-obrazovni djelatnik temeljito prouči Smjernice i primjeni ih u svom radu te spriječi mogućnost da djeca i mladi kao i ranjive osobe budu zlostavljani.

Zahvaljujem Povjerenstvu Požeške biskupije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, koje je na čelu sa sudskim vikarom dr. Želimirom Žuljevićem izradilo Smjernice. Molim da Bog svojim blagoslovom prati sve ono što će se sukladno navedenom dokumentu poduzimati u našoj mjesnoj Crkvi“, piše biskup Antun.

 

Spomenute Smjernice mogu se pronaći na sljedećoj poveznici: https://pozeska-biskupija.hr/2021/02/14/smjernice-za-postupanje-u-zastiti-maloljetnika-i-ranjivih-osoba-od-seksualnog-zlostavljanja/ .

Related Post