Poziv preko Facebooka

801 0

U cijelosti prenosimo priopćenje za javnost Grupe anonimnih građana koja preko društvene mreže Facebook poziva na bojkot svih benzinskih crpki u Republici Hrvatskoj zbog stalnog rasta cijena goriva. Do sada se preko 15 tisuća ljudi odazvalo bojkotu i broj stalno raste.

Priopćenje za javnost

22. veljače (srijeda) 2012.g. bojkot svih benzinskih crpki u Republici Hrvatskoj!Pozivamo sve građane RH da na 24 sata sudjeluju u bojkotu benzinskih crpki te tako pokažu nezadovoljstvo trenutnim cijenama naftnih i benzinskih derivata, ali i da time zadaju udarac naftnim kompanijama u poslovanju. Iako su neki građani ispočetka bili skeptični da je moguće poljuljati poslovanje naftnih giganta jer „ako ne tankam danas, morat ću dan prije ili poslije”, prava istina leži u tome da masovnim bojkotom se na burzama ulijeva nepovjerenje među ulagačima zbog nestabilnog poslovanja.Sve je krenulo Facebook inicijativom „22.02.2012. Dan bojkotiranja SVIH benzinskih crpki!” u čijem se priopćenju istaknuo monopol nad naftnim tržištem u Republici Hrvatskoj, te korupciji koja caruje na gotovo svim razinama, a najpoznatija je afera „Ivo Sanader – MOL”.

Evo nekih činjenica u vezi neopravdanog poskupljenja nafte koji utječe na sve građane koliko i na ekonomiju u cjelini.
Kada rastu cijene derivata kažu da je to vezano uz tečaj dolara i mediteransko tržište. No kada je tečaj dolara povoljniji i kada cijene barela sirove nafte padaju oni ili ne mijenjanju cijene ili je to pojeftinjenje od par lipa, a kada dižu cijene onda dignu maksimalno koliko se može (3%).


U lipnju 2008. god. prosječna cijena barela sirove nafte na mjesečnoj bazi iznosila je rekordnih $ 130.28. 2008. godina je bila rekordna po visokim cijenama sirove nafte, ali i realnijoj cijeni iste u maloprodaji. Cijena barela na američkom tržištu trenutno je oko $ 99, a londonskoj burzi $117.Cijene na benz. crpkama u RH 2008.g.:   Cijene na benz. crpkama u RH 2012.g.Eurosuper 95 = 6.62 kn   Eurosuper BS 95 = 10.20 kn

Super plus 98 = 6.66 kn   Eurosuper BS 98 = 10.58 kn

Eurodizel = 6.89 kn   Eurodizel BS = 9.63 kn

Plavi dizel = 3.75 kn   Plavi dizel = 6.17 kn

Loživo ulje = 4.11 kn   Loživo ulje = 6.95 kn

Autoplin = cca 4 kn   Autoplin = 5.49 kn

*neki derivati poput običnog dizela su izostavljeni zbog prestanka korištenja i nemogućnosti uspoređivanja cijene.

Pokažimo zube i naftnim kompanijama i državi koja ima enormno visoke namete po litri derivata.Složno im dajmo do znanja da nam više ne mogu samovoljno i bahato nametati neopravdano visoke cijene jer za to nema razloga. Samo masovan bojkot ima smisla, odazovite se 22. veljače (srijeda) te budimo složni i ne dajte da vas zavaraju. Ako budu ignorirali bojkot, organizirat ćemo novi još duži, pa idemo do kraja. Ne čekajte da cijena dođe do 12-13 kn jer je i ovako za većinu građana neizdrživo. Vozači, poljoprivrednici, ribari, ujedinimo se. Spontano smo krenuli, organizirano djelujemo.

Molimo sve nezavisne medije i javnost da prošire poziv na bojkot benzinskih crpki, te na taj način informiraju ljude.

S poštovanjem,
Grupa anonimnih građana

*link na Facebook stranicu događaja: http://www.facebook.com/ events/261077007294804/

Related Post

TRAŽI SE VLASNIK

Autor - 15/04/2013 0
U nedjelju 14.4.2013. u popodnevnim satima na području Ulice Franje Račkog (Zlatino naselje) pronađena je papiga nimfa.

JESU LI VAS NASAMARILI ?

Autor - 01/04/2015 0
Ah, prvi April. Omiljeni dan u godini svakom šaljivcu koji drži do sebe. Od velikih brendova, do medija, vaših prijatelja…