Predstavljena Knjiga „Dobri duh Cernika, Tiho Podkonjak – Eznol Ispiski“

1572 0

Tekst i fotografije: Višnja Mikić

CERNIK  – U petak, 9. srpnja, na petu godišnjicu smrti  Tihe Podkonjaka, u Cerniku je predstavljena knjiga „Dobri duh Cernika, Tiho Podkonjak – Eznol Ispiski“. Autori knjige su Vjeko Hudolin i Branko Modrić, sunakladnik je Zagonetački klub Dragalić, a  knjiga je u dogovoru s obitelji Podkonjak i općinom Cernik izdana uz petu obljetnicu Tihomirove smrti, kao spomen na ovog obiteljskog čovjeka, vjernika, zagonetača i grafičkog dizajnera

Kroz predstavljanje knjige željelo se podsjetiti  na njegov rad, stvaralaštvo i djelovanje, ne samo kao zagonetača i grafičara-dizajnera, nego i kao vrijednog, skromnog i samozatajnog  čovjeka koji  je umro mlad, ali je ostavio veliki trag u  Cerniku i novogradiškom kraju. 

O knjizi, odnosno o Tihinom stvaralaštvu i životu  govorili  su načelnik općine Cernik Vitomir Žakić, zatim Branko  Modrić i Vjeko Hudolin,  kao predstavnici Zagonetačkog kluba Dragalić i autori knjige, potom Pero Galogaža, glavni i odgovorni urednik enigmatskog magazina „Feniks“ koji izlazi u sklopu riječkog „Novog lista“ za koji je Tiho jedno vrijeme intenzivno sastavljao zagonetke te Sanja Podkonjak, supruga pokojnog Tihe. 

Svoja sjećanja na Tihu „listali“ su i fra Josip Vukoja, jedan od nekadašnjih gvardijana u cerničkom franjevačkom samostanu, zatim Mato Ordanić,  bivši  ravnatelj cerničke Osnovne škole „Matija Gubec“ i Đuro Vuk, predsjednik Hrvatskog pjevačkog društva „Tomislav“ Cernik.

Žakić je govorio o izvrsnoj suradnji Podkonjaka i općine, a o ideji za pisanje knjige , pripremanju tekstova i  financijskoj pomoći, Branko Modrić, tajnik Zagonetačkog kluba Dragalić  i jedan od autora knjige. 

Naglašeno je kako je  Tiho volonterski  surađivao sa skoro svim cerničkim ustanovama i udrugama u izradi raznih publikacija i web stranica. Grafički je uredio i pripremio za tisak monografije „100 godina HPD Tomislav“, „250 godina školstva u Cerniku“, jubilarnu zbirku za „10 godina Susreta malih pjesnika Slavonije i Baranje“, nekoliko godišnjaka cerničke župe te niz brošura, plakata i drugih publikacija. Grafički je pripremio reizdanje knjiga „Franjevci u Cerniku“ i „110 godina DVD Cernik“. Kao grafički urednik velik doprinos i potporu dao je izlaženju Novogradiških nezavisnih novina „Cajtug“, nekadašnjoj „NG Reviji“ i knjigama Vjeke i Anđe Hudolin… Isto tako njegov potpis grafičkog urednika nose knjige i publikacije u izdanju Novogradiškog godišnjaka, te brojne druge publikacije. Osmislio je, izradio i uređivao web stranice Župe Cernik, Kulturno-umjetničke udruge Cernik, HPD „Tomislav“, DVD Cernik, „Chernik Campusa“, crkve sv. Linarte…

Cerničani su samozatajnog, vrijednog i kreativnog Tihu zvali Dobri duh Cernika. U zagonetačkim krugovima ostat će zapamćen i kao Eznol Ispiski, ili samo Ispiski! 

Tiho je objavljivao razne zagonetke u specijaliziranim zagonetačkim listovima, posebno u  izdanjima „Feniksa“ riječkog Novog lista. Njegovi glavolomi bili su novina i osvježenje u  hrvatskoj enigmatici., a uspješno je sastavljao skandinavke, klasične križaljke, rebuse, premetajne izraze, tu su kvizovi, integrami i druge zagonetačke vrste.

Upravo zbog ovih činjenica da se jedno vrijeme istinski bavio zagonetaštvom kao veliki zaljubljenik, da je stvarao kvalitetne glavolomke, križaljke, rebuse i druge zagonetke, u Zagonetačkom klubu  Dragalić odlučili su  pripremiti ovo izdanje, o čemu je govorio Vjeko Hudolin, predsjednik Zagonetačkog kluba Dragalić.

O Tihinom zagonetačkom stvaralaštvu, među ostalima, u knjizi su pisali Pero Galogaža, istaknuti hrvatski zagonetač, koji  godinama obnaša dužnost glavnog i odgovornog urednika prestižnog enigmatskog magazina „Feniks“, zatim  nekadašnji cernički gvardijani –  fra Ante Perković i fra Josip Vukoja te  brojni drugi.

O svom suprugu govorila je emotivno na promociji Sanja Podkonjak. Naglasila je kako je  bio vrlo privržen i odan obitelji, zaljubljenik u film, glazbu, knjige, fotografiju, volio je nogomet, pisao  pjesme i priče, sa petnaest godina pripremao je pitanja za kvizove i organizirao ih za svoje vršnjake. 

Još  puno toga rečeno je o Tihomiru Podkonjaku, a sigurno je jedno, ostat će u sjećanju svih koji su ga poznavali kao „dobri duh Cernika“.

Related Post