PREDSTAVLJENA KNJIGA ZORICE LALIĆ

926 0

NOVA GRADIŠKA, 12. rujan 2014. – Bio je sinoć dobar razlog da Malčani napune gradsku vijećnicu. Predstavljena je hvale vrijedna knjiga autorice Zorice Lalić SELO MALA – Pripovijesti iz minulog doba.

Trud autorice vrijedan je pozornosti iz više razloga. Ponajprije zato što je, kako je naglasio prof. Josip Ostić predstavljajući sadržaj knjige, autorica prikupila obilje zanimljivih podataka o dijelu grada koji novim vrijednostima obogaćuje njegovu prošlost.

-Vjerujem da će s vremenom ovo vrijedno dobro nematerijalne kulturne baštine i važan simbol lokalnog identiteta, uz ostala duhovna bogatstva našega puka, biti putokaz svima koji bi se trebali brinuti za hrvatski identitet i kulturu – kazao je prof. Ostić.

Ostić je dodao da su „ti običaji na temeljima naših kršćanskih korijena veća vrijednost, osim za nas, i za europsku zajednicu, nego neke obilno financirane vladine udruge koje propagiraju kulturu smrti ili se bore za povratak u tzv. Region“.

-Činjenica je da je autorica imala veliku ljubav prema onom što radi. To je osnovni postulat svakog stvaraoca. Ako ga je stvorio iz ljubavi njegovo djelo je sigurno vrijedno svake pažnje. Takvo je i ovo djelo. Nije na nivou nekog stručnog profesora, etnologa ili visoko naobraženog čovjeka, nego zapažanje života koji se usjekao u dušu autorice. Ona je to na sebi svojstven način, vrlo jednostavno iznijela, a najsavršenije stvari su najjednostavnije. Tako je vidim ovo djelo.

Ona nije imala nikakve poteškoće da iznese sve što osjeća. Iznosila je sve ono što je najsvjetovnije i ono što jer najsakralnije i najsvetije, jer je to naš život. Da se razumije sve ono što čovjek stvara valja u njemu negdje naći korijenje, a to je njegova duhovna dimenzija – kazao je uz ostalo fra Anto Perković, autor uvodnika ove knjige.

O knjizi i njenom sadržaju govorio je i inž. Miroslav Prpić. Govorio je o nekim zanimljivostima koje se nalaze u knjizi, a koje su i više od toga. Istaknimo činjenicu da su prema evidencijama rođenih župe Cernik neki Malčani stariji i od grada Nova Gradiška, navodeći Bursić Ivana koji je rođen 1732. godine, 16 godina prije nego je Nova Gradiška zacrtana.

Dodajmo još jednu zanimljivost pa i njegov prijedlog da se gradsko naselje Hasana Kikića preimenuje u naselje Vilandovo jer se na njegovom većem dijelu nekad nalazilo Vilandovo brdo.

-Za Vilandovo brdo vezana je legenda koja kaže da su prolaznici ondje viđali vile kako plešu. Priča je dobro došla Malčanima, starim bećarima, koji su se po kasnom povratku od drugih snaša i udovica dosjetili dobrog izgovora i svojim su ženama kazivali da su ih na Vilandovu dočekale vile, očaravši ih svojim plesom i pjesmom zadržale do jutra – kazao je Miroslav Prpić.

Autorica Zorica Lalić zahvalila se svojim Malčanima koji su je, kako je kazala, strpljivo podnosili pet godina, koliko je trajalo sakupljanje materijala za knjigu, novogradiškom ogranku Matice Hrvatske koji je pomogao da se knjiga tiska, te gradonačelniku Željku Bigoviću i županu Danijelu Marušiću koji su osigurali financijsku potporu, te svima ostalima koji su dali doprinos da knjiga ugleda svjetlo dana, posebno pateru Anti Perkoviću koji bio, kako je naglasila, lučonoša na njenom putu i osjetio što je htjela s knjigom postići i reći.

-Knjiga je nastala iz moje ljubavi prema zavičaju, sa željom da kod sugrađana probudim interes i želju za očuvanjem zavičajne tradicije. U doba globalizacije ona je potisnuta jer nam se svakodnevno nameće strana kultura pod teretom svakodnevnice opterećene egzistencijalnim teškoćama. Nadam se da će se svi složiti da je naša dužnost da sačuvamo našu nematerijalnu baštinu i spasimo ju od propadanja. Ona nam jedino jamči održanje kulturnog identiteta koji osigurava nacionalnu opstojnost budućim vremenima koja se baš ne naziru previše lijepa i vedra. Zato se s ljubavlju sjetimo starih običaja naših predaka i prenesimo ih na buduće generacije – kazala je autorica Zorica Lalić.

Na promociji ove knjige pjesme je čitala Evica Kraljić, a prikazan je i DVD Šetnja starim stazama prošlosti autorice Ivane Buturac.

Related Post

„BESKRAJNA LJUBAV“

Autor - 30/11/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 29. studeni 2012. – U organizaciji Gradske knjižnice Nova Gradiška, ogranka Matice Hrvatske i Gradskih novina, u srijedu,…