PREKOGRANIČNI PROGRAM HRVATSKA-SRBIJA

1035 0

Kroz projekt vrijedan 331.069,50 eura ostvarit će se edukacija hortikulture i poduzetništva

SLAVONSKI BROD, 31. listopada 2012. – Projekt “Rosis, Rosas, Rosarum (3R)”,

predstavljen je u dvorani za sastanke HGK u Slavonksom Brodu. Prema riječima sudionika projekta, potaknut će korištenje mogućnosti razvoja hortikulture s naglaskom na proizvodnju cvijeća i ukrasnog bilja s obje strane granice, za što postoje realni zajednički interesi, vrijednosti i dugoročna vizija suradnje.

 

Ovaj iznimno vrijedan projekt provodi se u suradnji CTR-a -Razvojne agencije Brodsko-posavske županije d.o.o. i Direkcije za poljoprivredu grada Šabca, zajedno s partnerima u projektu: Srednjom školom Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog Broda, Srednjom poljoprivrednom školom s domom učenika iz Šapca i Udrugom “Ruže Lipolista” iz Lipolista. Projekt kao i škole partnere, predstavili su direktor CTR-a Dragan Jelić, ravnatelj SS škole “Matija Antun Reljković” Vlado Prskalo, i gosti iz Republike Srbije Predrag Savić iz Srednje poljoprivredne škole Šabac, Milan Topalović iz “Ruže Lipolista”, te Petar Lončar iz direkcije za poljoprivredu, također iz Šapca.

 

Okupljene je pozdravio i župan Danijel Marušić, koji je zajedno sa svojim zamjenicima Ružicom Vidaković i Davorom Vlaovićem nazočio današnjem skupu. Projekt”Rosis, Rosas, Rosarum (3R)”financira se sredstvima Europske unije u okviru IPA programa, komponenta II. – Prekogranični program Hrvatska-Srbija i prekogranična suradnja(CBC) važan je dio regionalne politike Europske Unije koja nastoji umanjiti gospodarske i socijalne nejednakosti među EU regijama te ublažiti negativne učinke granica na društvenu i gospodarsku sliku prekograničnih područja.Opći cilj prekograničnog programa Hrvatska-Srbija je potaknuti prekograničnu suradnju radi diverzifikacije i unapređenja regionalnog gospodarstva na socijalno i ekološki održiv način dok se istovremeno unapređuju prekogranični dobrosusjedski odnosi. Odnosno, realizacijom projekta ostvarit će se edukacija iz poduzetništva i hortikulture, uspostavljanje dva centra za konkurentnost u hortikulturi, organizacija umrežavanja poduzetnika kroz sajmove, festivale i interaktivni web-portal, prijenos znanja i tehnologije putem partnerske suradnje, studijskih posjeta, zajedničkog rješavanja problema, stvaranja novih ideja i razvoja zajedničkih akcijskih planova. Projekt vrijedan 331.069,50 EUR.trajat će12 mjeseci odnosno od rujna 2012. – rujna 2013.

Related Post