BLAGDAN SVIH SVETIH

1958 0

Blagdan podsjeća i na sve one koji nisu stavljeni na oltar ili u kalendar, a ostvarili su velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

NOVA GRADIŠKA, 1. studeni 2012. – Misnim slavljima u župnim crkvama novogradiškog kraja danas će biti obilježen spomen na svete mučenike, blagdan Svih svetih, a 2. sutra, na spomendan mrtvih Dušni dan, građani će se prisjetiti svojih pokojnika, polažući cvijeće i paleći svijeće na njihove grobove.

 

Katolički vjernici slave blagdan Svih svetih. Vjernici taj dan obilježavaju obilaskom groblja i uređivanjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve. U crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava 2. studenoga.

Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od 4. stoljeća, a prema odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. studenoga.

Spomendan mrtvih, odnosno Dušni dan, nastao je inicijativom sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona i slavi se 2. studenoga. Obilježava se od početka XI. stoljeća, a ubrzo se proširio među narodima.

Po kršćanskoj tradiciji, koju su prihvatili i mnogi nekršćani, ta dva dana u godini vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima, a time jačaju i svoju vjeru u zagrobni život i Božju nagradu.

Pod izrazom ‘svi sveti’ ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima, već blagdan podsjeća i na sve one koji nisu stavljeni na oltar ili u kalendar, a ostvarili su velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina, a ujedno su i neradni dan u Republici Hrvatskoj. Među narodom obično se ovaj blagdan povezuje s obilaskom groblja i uređivanjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve. Ipak, u Crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenog.

Related Post

MINUS U GRADSKOM PRORAČUNU

Autor - 01/12/2010 0
GRADONAČELNIK VUKOVIĆ: ZAKINULA NAS DRŽAVA I HDZ-ova VLAST BILONJIĆ: TO JE DOBAR PREDIZBORNI GOVOR SDP-a NOVA GRADIŠKA, 1. prosinac 2010.…