PRIJATELJSTVO OPĆINE REŠETARI I RUMUNJSKE OPĆINE LUPAC

1032 0

REŠETARI, 22. rujna 2015. – U proteklih 18 godina Rešetarački susreti pjesnika okupljaju u Rešetartima hrvatske pjesnike koji žive izvan Hrvatske. Stvorila su se brojna prijateljstva, a suradnja proširila i izvan pjesničkih voda,

posebno Općine Rešetari. Jedno je i prijateljstvo koje je preraslo u suradnju između Općine Rešetari i Općine Lupac u Rumunjskoj, njihovih društava, udruga i škola.

U goste rešetaračkim osnovcima došlo je tako osam učenika i četiri voditelja iz osnovne škole Lupca. Zbližio ih je zajednički projekt pod nazivom „Naš zavičajni govor“. U sklopu tog projekta sudjelovala je kao partner i Općina Rešetari koja je dala potporu dolasku djece iz Rumunjske koja su u Reršetarima bila tri dana, a posjetila su Novu Gradišku, Cernik i Staru Kapelu.

-Kao općina potpisali smo memorandum o suradnji s Općinom Lupac. U dva navrata posjetili smo tu općinu, vidjeli njihove gospodarske mogućnosti, kao i mogućnosti ruralnog razvoja. Zanimale su nas njihove mogućnosti nakon što su ušli u EU kako bi sve ono što je dobro i mi iskoristili nakon ulaska u EU. Željeli smo doznati ono što je loše i koje su zapreke na koje su naišli kako bi ih izbjegli u našim aktivnostima na razini općine.

Nedavno su u Rumunjskoj bili naši vatrogasci, članovi KLD Rešetari i kulturno-umjetnička društva. Kod nas su sada njihovi osnovci i ta će se suradnja i dalje nastaviti.

Planiramo ostvariti suradnju i na gospodarskom dijelu. Prošle godine, dolaskom načelnika općine Lupac s gospodarskim izaslanstvom u Rešetare upoznali smo ih s našim skromnim mogućnostima i gospodarskim subjektima: Tvornicom koža, općim poljoprivrednim gospodarstvima i djelatnostima u drvnoj industriji.

Namjeravamo organizirat zajednički susret gospodarstvenika. Imamo poziv da OPG Kraljić i naš mladi vinogradar i vinar Ozren Kraljić prezentira svoja vina u prostoru Općine Lupac.

Lupac je jedna zanimljiva općina, a Rumunjska nam nije tako daleko .U nekoliko navrata smo bili dobro ugošćeni i mi smo njih ovdje ugostili. Raduje nas što smo poveznica s Hrvatima koji tamo žive. U tim kontaktima sudjeluju Matica iseljenika Hrvatske i Ured Vlade RH za iseljene Hrvate. Povezali smo nekoliko segmenata u suradnji, a poveznica nam je Književno-likovno društvo Rešetrari i nekoliko Hrvata iz Rumunjske koji više godina redovito dolazi u Rešetare.

Smatram, da je to dobar početak i da će naš budući odnos biti još bolji. Općina Lupac je skromnija, siromašnija općina od nas. Na to nećemo gledati. Njihovo gospodarstvo se budi i smatram da ima prostora za suradnju – kaže je načelnik Zlatko Aga.

Related Post

POLICIJA U PREVENTIVNOJ AKCIJI

Autor - 07/04/2013 0
REŠETARI, 7. travanj 2013. – Policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška 4. travnja su započeli sa provedbom prve faze projekta…