PRISILNO PRESELJENJE STARICA

624 0

Članovi obitelji štićenica tri su puta spriječili premještaj

NOVA KAPELA 10 lipanj 2013. – Unatoč višekratnim uputama Ministarstva socijalne politike i mladih da se, na temelju rješenja inspekcije iz dislociranog objekta za stare i nemoće “Sv. Vinko” u Novoj Kapeli, zbog neprimjerenih uvjeta smještaja 26 štićenica, od kojih je 12 nepokretnih, premjesti u matični – slavonskobrodski dom, nekoliko dosadašnjih pokušaja premještanja nije uspjelo.

Slijedi izdavanje rješenja za prisilno izvršenje, što podrazumijeva i novčanu kaznu za ravnatelja. Takvo rješenje, s kaznom od 15 tisuća kuna, navodno je već izdano, no Alilović ga još nije primio.

Starice, od kojih su neke u Kapeli već dva desetljeća, ponavljaju da ne žele iz tog prostora, u kojem se osjećaju kao kod kuće, uz stalnu njegu i brigu osoblja, iako je odluka inspekcije Ministarstva o zatvaranju donesena zbog neispunjavanja osnovnih uvjeta smještaja i njihove sigurnosti. U objektu, naime, nema dizala, pa neke korisnice, kako stoji u obrazloženju, “zbog uskih i strmih stepenica uopće ne mogu silaziti, neke ne mogu ustati iz kreveta, a da ne udare glavom u zid potkrovlja. Sobe su premalene i neuvjetne, hodnici uski i mračni…
– Dva inspekcijska nadzora od 2009. godine to su potvrdila pa je 17. rujna prošle godine Ministarstvo je od doma zatražilo prekid pružanja usluga. Što bi se dogodilo u slučaju neke havarije, nije teško zamisliti, no starice o tome i ne razmišljaju, jer, dok su pokretne, polako siđu s potkrovlja, pa čak i najstarija među njima, 99-godišnja Nevenka Mrkal, a nepokretne su starice smještene u prizemlju.

Iako su mnogi zaključili da je bilo dovoljno vremena da se tehnički uvjeti doma “Sveti Vinko” poprave, nema suvislog odgovora na pitanje zašto nisu i tko je za to odgovoran, a zamršena vlasničko-upravljačka prava ne zanimaju starice, kao ni članove njihovih obitelji, koji su već tri puta spriječili premješaj štićenica u Slavonski Brod.

– Posljednji put, 14. svibnja, dogodio se isti scenarij, iako sam problem premještanja pokušao riješiti preko centara iz Požege i Gradiške – kaže aktualni ravnatelj doma Ivica Alilović, koji je dan poslije resornom ministarstvu poslao zamolbu da dođe u Kapelu i osigura premještanje. Odgovora, kaže, još nema, iako mu je prije toga rečeno da “odgovorni upotrijebe sva znanja i umijeće kako bi se premještanje provelo, ali bez prisile”.

Dom “Sveti Vinko” u svakom slučaju mora dobiti rješenje za ispunjenje tehničkih uvjeta propisanih zakonom i pravilnikom. O najavljivanoj mogućnosti eventualnog premještanja bar dijela štićenica u dograđeni dio – novu zgradu u kojoj žive časne sestre – za sada se zna samo to da bi uz neke preinake (i blagoslov Biskupije, u čijem je objekt vlasništvu) to bilo moguće.

Upravno vijeće čeka novi saziv Županijske skupštine i najvjerojatnije imenovanje novog vijeća, koje bi o tome, u suradnji s ostalim zainteresiranim stranama, trebalo donijeti odluku, saznajemo od dosadašnje dugogodišnje predsjednice Vijeća Ružice Vidaković, koja je svoj mandat, kao i ostali članovi, 23. svibnja stavila na raspolaganje.

Što se pak tiče preseljenja starica iz novokapelačkog doma, za što je u najvećoj mjeri odgovoran ravnatelj, iz Ministarstva potvrđuju da slijedi izdavanje rješenja za prisilno izvršenje, što podrazumijeva i novčanu kaznu za ravnatelja. Takvo rješenje, s kaznom od 15 tisuća kuna, navodno je već izdano, no Alilović ga još nije primio. Nova će rješenja značiti i veću novčanu kaznu.

 


Alilovićevo razrješenje odgođeno
Novo upravno vijeće odlučivat će i o sudbini ravnatelja Ivice Alilovića, koji, prema inspekcijskom nalazu, također ne ispunjava uvjete propisane Zakonom o socijalnoj skrbi, zbog čega je tražena njegova smjena. No Alilović je već pola godine na čelu doma, koji, kaže, funkcionira bez ikakvih problema, i ondje će najvjerojatnije ostati, bar do jeseni. Prema informacijama iz resornog ministarstva, naime, 14. svibnja slavonskobrodski Općinski sud donio je odgodu izvršenja točke 1. i 2. rješenja inspektora Ministarstva vezanih uz Alilovićevo razrješenje do odluke Upravnog suda, čija je prva rasprava sazvana za 12. rujna.

Related Post

NA JESEN U NOVU ŠKOLU

Autor - 29/07/2013 0
NOVA KAPELA, 26. srpnja 2013. –  Zamjenik župana Davor Vlaović, univ. spec. oec., Vladimir Štefanek pročelnik županijskog Upravnog odjela za…

MOŽE I BRŽE

Autor - 17/05/2012 0
NOVA KAPELA/ BATRINA 17. svibanj 2012. – Umjesto naredne, osnovci Osnovne škole „Antun Mihanvić“ u dograđenu i obnovljenu školu već…