Priznanja zaslužnima za razvoj i promidžbu Općine Cernik

863 0

Autor Franjo Samardžić

CERNIK –  Na prijedlog pojedinaca i udruga Općinsko vijeće Općine Cernik je na sjednici održanoj  21  svibnja 2022. godine donijelo odluku o dodjeli  općinskih priznanja za 2022. godinu. Priznanja.  Na svečanoj sjednici Priznanja  su  uručili  općinski načelnik  Vitomir Žakić i predsjednik Općinskog  vijeća  Hrvoje Žakić.  Zahvalnice su dobili: VJEKOSLAV PAURIĆ, DALIBOR MARKOVIĆ, VESNA ALASIĆ, TOMISLAV VLAOVIĆ, VINKO MIKANOVIĆ, DIJANA BETLACH-SOKIĆ  i IVAN TERZIĆ.

Počasnom građaninu  Općine Cernik pateru Vjencislavu Janjiću, za dugogodišnji doprinos u Općini i Župi Cernik.  Još jednom su se zahvalili prigodnim poklonom za sav minuli rad  za vrijeme boravka u Cerniku  i doprinios  koji je mještanima dao u  duhovnom i svjetovnom životu, te bio potpora  hrvatskim braniteljima za vrijeme Domovinskog rata.

  Zahvalio se u ime svih nagrađenih  i u svoje osobno ime. Istknuo je  doprinos  svakog pojedinca u razvoju  zajednice u kojoj žive i  još  jednom potvrdio svoju  neraskidivu  vezu sa Cernikom i zaželio da se  realizira njegov  projekt   franjevačkog samnostana kao dio  ukupne   turističke ponude Općine Cernik. 

VJEKOSLAV PAURIĆ: Cerničan i  hrvatski branitelj koji   svojim radom na razne načine  doprinosi boljitku zajednice. Aktivan je član Udruge vinograda i voćara kojoj daje velik doprinos u radu i  pomaže u organiziranju  manifestacija koje udruga organizira u  cilju promoviranja  vinogradarstva i voćarstva, te edukacije  članova i građana.   Obnovio je figure jaslica i kipova u Franjevačkom samostanu. 

DALIBOR MARKOVIĆ:  Poduzetnik -vlasnik  tvrtke  Marković- transport, koja  radi 22  godine.  Tvrtka  se bavi prijevozom robe u cestovnom prometu i prodajom građevnog materijala. Svojim nesebičnim  donacijama pomaže  rad udruga sa područja  Općine Cernik. 

VESNA ALASIĆ: Rođena je 19.04.1961. g. u Novoj Gradiški, gdje završava srednje prehrambenu školu, 1984. završava Agronomski fakultet u Zagrebu i postaje dipl.inž.agronomije. U PIK–u Nova Gradiška počela je raditi 1985.godine.  

Od 1995.radi u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva – Savjetodavna služba za poljoprivredu  kao stručni savjetnik za ratarstvo Prošla je sve oblike  ustroja Savjetodavne službe za poljoprivredu u RH  i ostala vjerna savjetodavnom radu  pružajući pomoć poljoprivrednim gospodarstvima s područja Nove Gradiške  i Brodsko posavske županije. Sada je viša stručna savjetnica u službi za stručnu podršku Područnoj jedinici  Slavonski Brod, Ispostava Nova Gradiška. 

Sudjelovala  je u provedbi mnogobrojnih VIP projekata  posebice „Proizvodnja uljane repice za potrebe proizvodnje bio dizela“ . Autorica je i koautorica niza stručnih članaka , publikacija i priručnika iz područja ratarstva.

Važno je napomenuti da je Vesna Alasić  zajedno sa ostalim entuzijastima inicijator I 1997. godine  osnivač prve  Udruge vinogradara i voćara u Cerniku. Aktivno je sudjelovala u organizaciji manifestacije  razmjene starih sorti voća i sjemenja, te ocjenjivanju vina. Knjigu „Soja u prehrani“ koja je tiskana u 500 primjeraka, napisala je i izdala 2019. godine. 

TOMISLAV VLAOVIĆ: Osnovnu školu završio je u Cerniku , srednju školu u Novoj Gradiški,  a Kineziološki fakultet  u Zagrebu.  Zaposlio se kao profesor tjelesnog odgoja u  Industrijsko-brtničkoj školi u Novoj Gradiški. 

Prije 40 godina došao je u pionire NK MLADOST i prošao je sve selekcije, da bi 2001. godine postao trener  seniora i bio je trener  3 sezone. 2005. godine  suosnivač je   Škole  nogometa Vlaović. Kroz školu je  prošlo  puno igrača  koji su sad  poznati  provoligaši:  Jović, Grgić, Mikanović, Lulić i Hujber.

 Osnivač je HNK “Mladost”  u kojem je  bio  predsjednik  i igrač.  Kroz dvije sezone  klub  se ekspresno vraća u 1. Županijsku  nogometnu ligu  gdje i danas nastupa.

VINKO MIKANOVIĆ: Oženjen, otac dvoje djece  po zanimanju poljoprivrednik. Bavi se ratarstvom i stočarstvom. Nakon što je u  Požegi završio  Agro-turističku školu preuzima farmu ovaca od djeda i kreće samostalno voditi OPG.

Kao mladi poljoprivrednik sa iskustvom koje je stekao tijekom godina  kreće sa mjerama  za ruralni razvoj. Nabavlja 50 rasplodnih junica  pasmine  Limuzin.  Tijekom naredne dvije godine  kreće sa izgradnjom farme  za smještaj goveda. Sada  ima renomiranu proizvodnju  u sustavu krava-tele. 

U suradnji sa  konzultantskom tvrtkom Agro – Kovačević 2020. godine aplicirao je i prošao za izgradnju  građevine namijenjene za smještaj opreme  za proizvodnju pleta  sa  sunčanom elektranom na krovu, te  termogeneracijskog postrojenja za sušenje. 

Član je NK “Mladost” Cernik od svoje  desete godine.

 

DIJANA  BETLACH-SOKIĆ: Rođena je 8. prosinca 1989. godine u Novoj Gradiški. Osnovnu školu završila u Rešetarima, a Opću Gimnaziju u Novoj Gradiški. 

Godine 2013. završila je  Učiteljski fakultet u Osijeku te stekla zvanje magistra primarnog obrazovanja. Od tada je zaposlena kao učiteljica razredne nastave. Prvo iskustvo u struci stekla je u Osnovnoj školi Ante Starčevića u Rešetarima, a od 2017. godine zaposlenik OŠ „Matija Gubec“ u Cerniku. (Sudjelovala u školskim i Erasmus projektima, brojnim edukacijama i stručnim usavršavanjima.)

 Do sada je  stekla iskustvo rada i u Dječjem vrtiću „Matija Gubec“ Cernik te u listopadu 2021. godine upisala Izvanredni diplomski studij ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Slavonskom Brodu. 

Aktivna je članica  HPD-a “Tomislav” Cernik   i njegovog Upravnog odbora  od 2017. godine.

IVAN TERZIĆ: Rođen 1989.Godine   Novoj Gradiški. Osnovnu školu završioje u Rešetarima, a srednju  u  Novoj Gradiški. 

Nakon školovanja počeo je raditi  kod  oca obrtnika –  Obrt za uvođenje instalacija vodovoda, kanalizacije i plina i instalacija za grijanje i klimatizaciju, „Trox“. Godine 2010. otvorio je vlastito poduzeće T-montaža  I   zapošljava  velik  broj radnika sa  područja  Općine Cernik.

Svojim radom i donacijama pomaže udruge u Cerniku, a aktivan je  u Mjesnom odboru Giletinci.

FRA VJENCISLAV JANJIĆ: Fra Vjencislav Janjić,  dugogodišnji gvardijan Franjevačkog samostana i  počasni građanin Općine Cernik dobio je  poseban poklon kojim su mu se Cerničani i stanovnici cerničkog kraja  simbolično zahvali za doprinos koji im  je dao u duhovnom i svjetovnom životu za vrijeme dugogodišnjeg boravka u Cerniku.

Related Post