Prof. Mijo Matošević, dugovječni i uspješni ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole, otišao u mirovinu

922 0

Profesor Mijo Matošević nagrađen je mnogim priznanjima među kojima je i „Nagrada Ivan Filipović“- Nagrada za životno djelo

Autor Franjo Samardžić
NOVA GRADIŠKA, 31. srpnja 2020. – Učenici i djelatnici Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška oprostili su se od svog omiljenog ravnatelja. Prof. Mijo Matošević završio je svoj, kako se to uobičajeno kaže, radni vijek i od 1. kolovoza 2020. odlazi u zasluženu mirovini.
-Ponosan sam što sam veliki dio života proživio u školi i radu sa mladima- kazati će prof. Matošević. Taj period njegovog životnog puta i veza sa Industrijsko-obrtničkom školom nisu baš uobičajeni.
-Sve je počelo 1. rujna 1970. kada sam se upisao u školu koja je tada imala naziv Škola učenika u privredi Nova Gradiška. Ponosan sam što sam 1973. godine završio tu srednju školu u zanimanju alatničar 1973. godine.
Nakon završenog Pedagoškog fakulteta u Rijeci, smjer Mehanička tehnologija, u školi sam proveo puno lijepih godina kao nastavnik strojarske struke, od 1977. godine u Vukovaru, od 1983. u Novoj Gradiški, a od 2004. godine na radnom mjestu ravnatelja Industrijsko-obrtničke škole u Novoj Gradiški- navodi prof. Mijo Matošević.
Može se danas pohvaliti da je Industrijsko-obrtnička škola za vrijeme dok je bio ravnatelj postala ugledna obrtnička škola, često i primjer drugim obrtničkim školama. Ostvarena je zavidna suradnja s obrazovnim institucijama u Hrvatskoj i međunarodna suradnja s školama za obrtnička zanimanja i tvrtkama u Njemačkoj, Mađarskoj i Austriji. Na koliko visokoj razini su djelatnici škole radili, išli ukorak s vremenom i obrazovali svoje učenike potvrđuju priznanja i odabir njihove škole da bude godinama domaćin županijskih i državnih natjecanja u strukovnim zanimanjima.

Osobno je dobio brojna priznanja. Posljednje i ono najvažnija je „Nagrada Ivan Filipović“. NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO uručena je MIJI MATOŠEVIĆU, profesoru mehaničke tehnologije i ravnatelju Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška za područje srednjeg školstva na svečanosti u Hrvatskome saboru 3. srpnja 2019. godine.
-Profesor Mijo Matošević svoj dugogodišnji profesionalni pedagoški rad posvetio je radu s učenicima u strojarskom području obrazovanja kao nastavnik strojarske struke i mehaničke tehnologije u Industrijsko-obrtničkoj školi Nova Gradiška.
Pedagoškim radom i predanošću struci kroz 40 godina obrazovao je i odgajao generacije učenika, a ljubav prema učiteljskom pozivu ostavila je traga među kolegama nastavnicima. Sveukupni nastavni rad profesora Matoševića razvijao jer kod učenika interes prema budućem zanimanju, interes prema korištenju suvremenih metoda, ali i želju za nastavkom školovanja i daljnjeg usavršavanja. Nakon rada u nastavi profesor Matošević 2004. godine preuzima mjesto ravnatelja Industrijsko-obrtničke škole.
Višegodišnja posvećenost nastavi i učenicima realizirala se kroz autorstvo udžbenika i metodičkih priručnika za nastavnike , za strojarsku struku – „Tehnologija obrade i montaže“, te udžbenika „Tehnologija strojobravarije“ i priručnika „Stručni račun 1“. U svojim udžbenicima uočavao je važnost suvremenih metoda i oblika rada. Novim metodičkim rješenjima ukazivao je na važnost škole u kojoj je učenik u središtu pozornosti.
Tijekom svog nastavničkog rada bio je i savjetnik za strojarsku struku, voditelj raznih međunarodnih projekata, raznih seminara i konferencija. Bio je i voditelj uvođenja novih zanimanja u obrazovni sustav Republike Hrvatske – Instalater kućnih instalacija.
Profesor Mijo Matošević svoja je metodička i stručna iskustva prenosio svojim kolegama kao savjetnik za strojarsku struku u Republici Hrvatskoj od 1997. do 2002. godine – navodi se u obrazloženju Odbora za dodjelu „Nagrade Ivan Filipović“.

Za svoju svestranost i predanost profesor Mijo Matošević nagrađen je mnogim priznanjima, zahvalnicama i nagradama. Dobitnik je Nagrade grada, javnog priznanja Grada Nove Gradiške za doprinos u obrazovanju. Nositelj je nagrade Reda Danice Hrvatske s likom Antuna Radića za rad u odgoju i obrazovanju.
Svojim dugogodišnjim radom u odgojno-obrazovnom sustavu, posebice strukovnom obrazovanju kao njegovom važnom segmentu, profesor Matošević je svojim bogatim stručnim i pedagoškim radom ostavio duboki trag u unapređenju profesionalnog razvoja učenika i njihovih nastavnika.
Prof. Miji Matoševiću želimo dobro zdravlje, dug i ugodan život u mirovini.

Related Post