PROIZVOĐAČI PRESADNICA POVRĆA I VRTLARI PITAJU: Kako prodati i gdje kupiti presadnice povrća?

702 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 31.  ožujka 2020. – Osim  proizvođača povrća koji, nakon  zatvaranja tržnica,  svoje proizvode  nemaju gdje prodavati, na muci su i  proizvođači presadnica povrća.  Plastenici  u Orubici, Bodovaljcima i  drugim mjestima  novogradiškog kraja puni su  presadnica paprike, paradajza, kupusa i  drugi vrsta povrća. Pitanje je dana kada će krenuti poslovi  u vrtovima,  presadnice biti tražena roba. Proizvođači presadnica se pitaju kako  pronaći put do  kupaca, a  vrtlari kako do sadnica.  I jedni i drugi vjeruju da se neko rješenje mora naći  i da će presadnice povrća završiti u vrtovima.

Ministarstvo poljoprivrede u vezi s obavljanjem nužnih poljoprivrednih radova te s tim u vezi prodajom poljoprivrednog reprodukcijskog materijala (sjeme, presadnice, sadnice) i rezervnih dijelova za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, zatražilo je od  Nacionalnog  stožera civilne zaštite  tumačenje Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja.

Odgovoreno je da vrtni centri i rasadnici koju prodaju poljoprivredni reprodukcijski materijal te prodavaonice rezervnih dijelova za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu mogu raditi uz obvezu poštivanja Odluke o radnom vremenu trgovina te mjera socijalnog distanciranja i svih mjera koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Pojam „poljoprivredne ljekarne“ podrazumijeva i vrtne centre i rasadnike koji prodaju poljoprivredni reprodukcijski materijal te prodavaonice rezervnih dijelova za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu.

Stoga Ministarstvo poljoprivrede najavljuje  da  vrtni centri, rasadnici te prodavaonice rezervnih dijelova za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu počinju s radom.

I dalje, međutim, ostaje pitanje gdje će  se moći prodavati  ili kupiti sadnice proizvedene u Orubici. Ako se uopće može tumačiti tumačenje Stožera civilne zaštite, to bi značili da presadnice  Orubičani mogu prodavati na kućnom pragu, ali  treba do Orubice  moći doći.  Mogu  ih prodavati i  poljoprivredni centri i ljekare u Novoj Gradiški, ali se postavlja pitanje uvjeta,  koji  se ne bi ništa razlikovali od uvjeta  koje  je moguće vrlo lako osigurati, uz jednako poštivanje mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na gradskoj tržnici.

Related Post

ZAKLADA POLICIJSKE SOLIDARNOSTI

Autor - 25/10/2012 0
NOVA GRADIŠKA/SLAVONSKI BROD, 24. listopad 2012. – Na prijedlog načelnika Policijske uprave brodsko-posavske, predstavnici Zaklade policijske solidarnosti, posjetili su bolnicu…

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Autor - 30/04/2016 0
Svim žiteljima Brodsko-posavske županije čestitamo 21. obljetnicu vojno-redarstvene akcije „Bljesak” zahvaljujući kojoj su oslobođeni svi naši okupirani dijelovi, a Brodsko-posavska…