ProknjižiMe by Mirela Relković – Nostalgija u eurima: Zbogom Kuno, Halo Euro!

278 0

Pozdrav dragi čitatelji,

Želim s vama podijeliti svoje razmišljanje o iskustvu s dvostrukim iskazivanjem cijena tijekom prijelaza na euro u našoj lijepoj Hrvatskoj. Od 5. rujna 2022., krenulo je to “dvojno iskazivanje cijena”, a cijelu 2023. imali smo priliku pratiti koliko bi nas stvarno koštali proizvodi ili usluge i to u kunama. No, od 1. siječnja 2024., stvari su se promijenile.

Zakon o uvođenju eura u Republiku Hrvatsku postavio je smjernice za ovo prijelazno razdoblje, koje je trebalo biti vrijeme prilagodbe na novu valutu. Kao potrošač, često sam se iznenadila povećanjem cijena raznih stvari tijekom 2023. godine. Pitanje koje si mnogi postavljaju jest: je li to zbog eura ili je inflacija uzela maha? S novim pokušajima porezne reforme, nije baš jasno hoće li rast plaća pratiti rast cijena. S druge strane, povećanje neoporezivih naknada za radnike, o čemu sam već pričala u prošlom blogu, svakako je potez koji valja pohvaliti.

S aspekta računovodstva, moram priznati da je olakšanje obavljati poslovne transakcije u eurima. Euro se, čini se, dobro snalazi u poslovnim krugovima.

No, ostaje pitanje – trebaju li cijene ostati dvojno iskazane ili ne? Pitate se i mnogi drugi ovih dana. Što se mene tiče, promišljanje o ovoj situaciji pridonijelo je mom stalnom trudu da obogatim svoje znanje o poduzetništvu i računovodstvu.

P. S. Trudim se prikupiti nova znanja u svim područjima koja se dotiču pitanja poduzetništva i računovodstva. Slika govori tisuću riječi!

S ljubavlju,

Mirela

Related Post