ProknjižiMe by Mirela Relković: Rast vladinog budžeta uz najave recesije

160 0

Neki mediji obavještavaju nas kako će vlada u nadolazećoj izbornoj godini povećati rashode i to za 11.2 %, odnosno uz prethodno godišnje povećanje u sveukupnom iznosu od 40 %.
Mojim poduzetnicima – klijentima koji povećaju rashode za 40 % u dvije godine moraju duplirani prihodi omogućiti ovakve rashode. Matematika je jasna, ne treba nitko biti stručnjak u računovodstvu s dvadesetogodišnjim iskustvom. Sjećate li se vi da našoj Vladi ide tako dobro i da su za toliko povećali prihode, da u dvije godine povisuje rashod za punih 40 %?

Više mjeseci (čitaj godina) pišem o tome kako se uvode promjene i dopune Zakona i Pravilnika koji donose više štete, posla, bačenih radnih sati u vidu zadovoljavanja administrativnog aparata kada postoje logičnija, jednostavnija i korisnija rješenje. Nažalost ne sluša se realni sektor.

S druge strane hajmo pogledati širu sliku. Nismo otok i nismo samodostatno gospodarstvo. Nasmijali ste se, je li? Želim ukazati na to da američko tržište, koje djeluje kao tsunami na ostatak tržišta razvijenog svijeta, ulazi u usporavanje. Naime kako se piše, 70 % kupovina tamošnjih potrošača vrši se preko kreditnih kartica. Prosječna kamata na dug po istim tim karticama se prema službenim podacima Federalnih rezervi popela na rekordnih 22,77 %. Da laički pojasnim kamatni račun, bilo koji dug uz ovako visoku cijenu nije održiv.

Gdje nastupa kriza? Naime isti ovaj izvor u trećem kvartalu bilježi snažan rast udjela potrošača koji više ne mogu pravovremeno vraćati dugove po kreditnim karticama, a kašnjenja dospjelih plaćanja dužih od 90 dana porasla je kod duga po kreditnih karticama do preko 5%. Uz to dug američkih kućanstava porastao je preko 17 bilijuna dolara. Zabilježen je i pad osobne štednje za 1,6 %, što potvrđuje da je su kućanstva iz ove „obećane zemlje“ trošila iznad svojih mogućnosti.

Samo ovi javno dostupni podaci ukazuju na najavu recesije, taj tsunami val vidimo iz dalek, približava se i imamo taman toliko vremena da se pripremimo za još jedan recesijski val.

I vratimo se na početak ovog bloga i kako vaša Vlada u dvije godine povećava budžet za 40 %. Uviđate li neku sličnost s američkim građanima? Za mene je to trošak bez pokrića.

Mirela

Related Post