PRVI NASTUP KUD-a „VRBJE“

1857 0

VRBJE, 28. prosinac 2010. – Kada su prije četiri mjeseca ljubitelji folklora i kulturne baštine u Vrbju odlučili osnovati kulturno-umjetničko društvo prvi su nastup i svoje predstavljanje najavili uoči Božića. Prolongirali su ga tek za nekoliko dana i večeras održali u punom mjesnom domu i oduševili svoje sumještane. Svi oni koji su došli vidjeti što su to

uvježbali i pripremili za prvi nastup nisu mogli stati u dom. Folklorna sekcija praćena tamburašima predstavila se spletom kola iz Slavonije. Prvi je nastup potvrdio da će KUD „Vrbje“ nastaviti folklornu tradiciju koju je od 1975. do 1985. godine čuvala Izvorna družina „Vrbje“.

 

– Ovaj večerašnji nastup potvrđuje da u Vrbju ima sloge i tolerancije, pučke tradicije i kulturne baštine koje trebamo čuvati i njegovati – kazao je pozdravljajući okupljene uoči nastupa općinski načelnik Igor Jurišić i obećao daljnju pomoć općine u radu KUD-a.

 

Nazočne je pozdravio i Zlatko Marinović, predsjednik prvi KUD-a „Vrbje“, i zamolio da ne zamjere ako u nastupu bude propusta, jer su oni mlado društvo koje ima prvi nastup nakon samo desetak proba. Zahvalio je Općini Vrbje na potpori koja je dala u osnivanju društva i organiziranju prvog javnog nastupa.

 

Svojim nastupom Vrbjane su obradovali kulturno umjetnička društva „Drežnik“ i „Brestovac“

 

KUD „Vrbje“ ima trenutno 42 člana, a uz folklornu skupinu ima i tamburaški sastav. Kako naglašava Zlatko Marinović interes za rad u KUD-u je velik.

Nakon dugo godina u Vrbju su se prije samo nekoliko mjeseci okupili ljubitelji folklora i narodne baštine s namjerom da nakon više godine obnove rad kulturno-umjetničkog društva. Inicijativu za osnivanje KUD-a dao je zamjenik župana Davor Vlaović na svečanoj sjednici općinskog Vijeća upriličenoj u povodu Dana općine, nakon što se uvjerio da u Vrbju ima interesa i ljudi spremnih da se organiziraju i obnove rad KUD-a. Potporu za osnivanje kulturno-umjetničkog društva daju načelnik Igor Jurišić i Općina Vrbje. Da se osnuje KUD u zadaću si je stavio Mjesni odbor Vrbje na čelu s Zlatkom Marinovićem. Na prvim probama okuplja se pedesetak ljudi, počele su se prikupljaju nošnje i instrumenti, a pripremati prvi nastup.

 

Related Post

ROKOVO U VRBJU

Autor - 18/08/2015 0
VRBJE, 18. kolovoza 2015. – Iako je kiša donekle pokvarila ugođaj isplatilo se jučer biti u Vrbju. Tradicionalno se slavio…