PRVO ČITANJE PRORAČUNA

690 0

NOVA GRADIŠKA, 4. prosinca 2013. – Prema prijedlogu gradskog proračuna, koji je jučer bio na prvom čitanju pred gradskim vijećnicima, plan je u 2014. godini gradsku kasu napuniti sa 54,8 milijuna kuna s kojima bi trebalo zakrpati i sve

naslijeđene financijske dubioze, odražavati hladni pogon gradske uprave i namiriti apetite korisnika gradskog proračuna.

 

Na prijedlog gradonačelnika u petak bi se trebali okupiti predstavnici svih stranaka i klubova vijećnika u Gradskom vijeću i pokušati uskladiti broje prijedloge koji su se čuli, a odnose se na trošenje sredstava iz proračuna. Gradska financijska služba trebala bi ih preko vikenda uvrstiti u prijedlog proračuna kako bi se u ponedjeljak mogao održati još jedan sastanak i napraviti verzija proračuna koja će ponovo na sjednicu gradskog vijeća.

Iako je gradski proračun daleko od konačne verzije sigurno je da on mora biti štedljiv što znači da za mnoge od zahtjeva, koji su se čuli na prvom čitanju, neće biti novca. Što znači namirivanje minusa u blagajnama i ušteda od 7,5 milijuna kuna u proračunu, koji je takav kakav je, mnogi će njegovi korisnici osjetiti. Neke nepopularne mjere već je poduzeo gradonačelnik.

– Ide se s uštedama plaća gradskih uposlenika sa 7 do 8 posto. Tražili smo od svih korisnika proračuna da smanje svoje troškove, plaće i ostalo za 5 posto, nismo naišli na odaziv, pa sam ja to svojevoljno napravio i oni se u to moraju uklopiti. Minus se mora uštedjeti u naredne dvije godine jer nema druge mogućnosti – kaže gradonačelnik Željko Bigović.

Drugo čitanje proračuna biti će s programima, pa će se vidjeti otkuda i kome i za koje potrebe ide novac iz gradskog proračuna. Ako ne prije, tada će se morat obavit revizija želja sa jučerašnje sjednice jer će se kako je kazao gradonačelnik Željko Bigović svi morati suočiti sa realnošću, a ona je da nas zaboli glava.

foto: di/novagra.hr

Related Post