RADIONICA: ULOGA LAG-ova U JAČANJU RURALNOG PODUZETNIŠTVA

352 0

NOVA GRADIŠKA, 31. listopad 2014. – Radionica „Uloga LAG-ova u jačanju ruralnog poduzetništva“ je četvrta u nizu stručnih radionica koju LEADER mreža Hrvatske provodi ovih dana u partnerstvu s Nacionalnom zakladom

za razvoj civilnog društva i Ministarstvom poljoprivrede temeljem „Sporazuma o Razvojnoj suradnji kroz programske podrške za umreženo i učinkovito djelovanje lokalnih akcijskih grupa“.

 

U organizaciji ove edukacije aktivno sudjeluju slavonski LAG-ovi iz LEADER mreže Hrvatske – LAG Posavina i LAG Zapadna Slavonija.

 

Radionica će se održava u Hotelu i vinariji Zdjelarević u općini Brodski Stupnik na području LAG-a Posavina, od srijede 29. listopada do petka 31. listopada. Dijelom obuhvaća i terenski obilazak poduzetnika na području LAG-ova Posavina i Zapadna Slavonija, pa su tako sudionici jučer bili u novogradiškom kraju.

 

U Industrijskom parku Nova Gradiška predstavnike LAG-ova iz Gorskog kotara, Istre, Žumberka, Like, zadarskih otoka, Karlovačke i Sisačke županije, Vinodola i Šumanovaca dočekali su gradonačelnik Nove Gradiške Željko Bigović i njegov zamjenik Dario Ban. Predstavili su Industrijski park i poslovnu zonu kao prepoznatljivu lokacija u Hrvatskoj primamljivu poduzetnicima i investitorima te potvrdili uspješnu suradnju s LAG-om “Zapadna Slavonija“.

S novogradiškim ruralnim prostorom i njegovim mogućnostima i potencijalima dijelom su se upoznali u obiteljskoj kušaonici domaćeg piva „Bošnjak“ u Sičicama, gdje su im domaćini bili Marijana i Mario Bošnjak. Uz jedno od najkvalitetnijih piva iz malih obiteljskih pivovara sudionici ove radionice mogli su kušati i kulen novogradiškog kulinara Marija Tworeka. U večernjim satima bili su u Eko-etno selu Stara Kapela gosti OPG-a „Staklarević“, „Tunjine kuće“ i Antuna Staklarevića, kojemu je ove godine Hrvatska turistička zajednica dodijelila Nagradu Čovjek ključ uspjeha u turizmu u kategoriji Domaćin turističkog seljačkog domaćinstva.

 

Namjera je ove trodnevne radionice prenijeti iskustva o načinima ekonomske revitalizacije ruralnih zajednica, s posebnim naglaskom na razvoj društvenog/socijalnog poduzetništva i socijalne ekonomije. Radionica se skladno nadopunjuje na nastojanja LEADER mreže Hrvatske za pokretanje održivih oblika financiranja gospodarskih razvojnih projekata putem domaćih i europskih etičnih i alternativnih financijskih ustanova.

Related Post

INDUSTRIJSKI PARK NOVA GRADIŠKA

Autor - 27/02/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 27. veljače 2015. – Počeli su radovi na izgradnji tvornice KLIMAOPREMA d.d., Samobor, vodećeg hrvatskog proizvođača opreme za…

Modna konfekcija Nova

Autor - 01/12/2011 0
NOVA GRADIŠKA, 2. prosinac 2011. – Tko se još sjeća Modne konfekcije NOVA? Vjerojatno bivši radnici koji se već godinama…