RADIONICA: ULOGA LAG-ova U JAČANJU RURALNOG PODUZETNIŠTVA

550 0

NOVA GRADIŠKA, 31. listopad 2014. – Radionica „Uloga LAG-ova u jačanju ruralnog poduzetništva“ je četvrta u nizu stručnih radionica koju LEADER mreža Hrvatske provodi ovih dana u partnerstvu s Nacionalnom zakladom

za razvoj civilnog društva i Ministarstvom poljoprivrede temeljem „Sporazuma o Razvojnoj suradnji kroz programske podrške za umreženo i učinkovito djelovanje lokalnih akcijskih grupa“.

 

U organizaciji ove edukacije aktivno sudjeluju slavonski LAG-ovi iz LEADER mreže Hrvatske – LAG Posavina i LAG Zapadna Slavonija.

 

Radionica će se održava u Hotelu i vinariji Zdjelarević u općini Brodski Stupnik na području LAG-a Posavina, od srijede 29. listopada do petka 31. listopada. Dijelom obuhvaća i terenski obilazak poduzetnika na području LAG-ova Posavina i Zapadna Slavonija, pa su tako sudionici jučer bili u novogradiškom kraju.

 

U Industrijskom parku Nova Gradiška predstavnike LAG-ova iz Gorskog kotara, Istre, Žumberka, Like, zadarskih otoka, Karlovačke i Sisačke županije, Vinodola i Šumanovaca dočekali su gradonačelnik Nove Gradiške Željko Bigović i njegov zamjenik Dario Ban. Predstavili su Industrijski park i poslovnu zonu kao prepoznatljivu lokacija u Hrvatskoj primamljivu poduzetnicima i investitorima te potvrdili uspješnu suradnju s LAG-om “Zapadna Slavonija“.

S novogradiškim ruralnim prostorom i njegovim mogućnostima i potencijalima dijelom su se upoznali u obiteljskoj kušaonici domaćeg piva „Bošnjak“ u Sičicama, gdje su im domaćini bili Marijana i Mario Bošnjak. Uz jedno od najkvalitetnijih piva iz malih obiteljskih pivovara sudionici ove radionice mogli su kušati i kulen novogradiškog kulinara Marija Tworeka. U večernjim satima bili su u Eko-etno selu Stara Kapela gosti OPG-a „Staklarević“, „Tunjine kuće“ i Antuna Staklarevića, kojemu je ove godine Hrvatska turistička zajednica dodijelila Nagradu Čovjek ključ uspjeha u turizmu u kategoriji Domaćin turističkog seljačkog domaćinstva.

 

Namjera je ove trodnevne radionice prenijeti iskustva o načinima ekonomske revitalizacije ruralnih zajednica, s posebnim naglaskom na razvoj društvenog/socijalnog poduzetništva i socijalne ekonomije. Radionica se skladno nadopunjuje na nastojanja LEADER mreže Hrvatske za pokretanje održivih oblika financiranja gospodarskih razvojnih projekata putem domaćih i europskih etičnih i alternativnih financijskih ustanova.

Related Post

Razgovor s Milanom Matešom

Autor - 30/09/2011 0
NOVA GRADIŠKA 30. RUJAN 2011. – Povodom nedavnog sastanka u Slavonskom Brodu oko poticanja razvoja poduzetničkih zona na području Brodsko-posavske…

STEČAJ U STRMCU

Autor - 03/11/2014 0
Na četvrtom ročištu se ne mogu prodati ispod 80 posto utvrđene vrijednosti, odnosno ispod početne cijene od 5,178.496,00 kuna