RADOST ŽIVOTA

754 0

NOVA KAPELA, U nedjelju, 16. veljače požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je novokapelačku župu i tom prigodom krstio Florijana, peto dijete u obitelji Mate i Višnje Skretić.

Pred ulazom u crkvu dočekala ga je ženska pjevačka skupina „Golubice“ odjevena u narodne nošnje i pozdravila pjesmom. Na početku slavlje župnik Goran Mitrović uputio je biskupu dobrodošlicu. Biskup Antun je u uvodnoj riječi istaknuo kako se u novokapelačkoj župi rodio novi čovjek, Božje stvorenje za vječnost a bračni par Skretić posvjedočio ljubav i žrtvu po kojoj pobjeđuje život te je rekao da je to razlog radosti i zahvalnosti i povod njegova dolaska u župu. Napose je pozdravio supružnike Skretić te spomenuo kako po njihovom petom opredjeljenju za život pobjeđuje Bog i čovjek. Zahvalio je svima koji su se odjenuli u narodne nošnje kako bi i na taj način pridonijeli svečanosti života u svojoj župnoj crkvi. U homiliji biskup je kazao da suvremeno društvo na različitim razinama, napose medijskim zastupa određeni model čovjeka koji naziva modernim i uspješnim ali da je on uglavnom utemeljen na onome što čovjek može postići na društvenoj ljestvici. Istaknuo je kako Isusov alternativni govor u današnjem evanđelju vrijedi i za to naše stanje: „Vi tako smatrate – a ja vam kažem, da trebate živjeti drugačije“. Biskup je protumačio kako Isus upozorava da čovjek svojim izvanjskim statusom, onim koji mu daje zakon ili neko drugo pravilo, ne postiže puninu života kojoj je ime Kraljevstvo nebesko, nego kad živi unutarnjom iskrenošću u skladu sa savješću i vrijednostima koje je Bog objavio a čiji je temelj ljubav kao čin posvemašnjeg predanja za drugoga. Spomenuo je kako Isus zastupa i brak kao posvemašnju nutarnju uzajamnu darovanost muškarca i žene a ne tek izvanjski zakonom utvrđeni odnos, te da je i preljub prvenstveno nutarnje stanje srca u odnosu prema drugoj osobi.

Dodao je kako čovjek upravo kroz zajedništvo s Bogom, po molitvi, slušanju Božje riječi i svetim sakramentima može biti iznutra očišćen od sebičnosti, ojačan u svom duhu i osposobljen živjeti ljubav kao moć i polazište u odnosu prema drugoj osobi, nadvladati ono što razbija zajedništvo u braku, ne postati žrtvom sebičnosti i iluzije da se rastavom nešto postiže. Biskup je pohvalio supružnike Skretić što su prihvatili živjeti Božju alternativu u suvremenom hrvatskom društvu, što se nisu opredijelili za površno, lagano i lagodno, nego za žrtvu i ljubav, što služe životu i tako postaju dionici smisla kojim ih obdaruje Isus Krist svojom žrtvom ljubavi na križu i pobjedom nad smrću. Istaknuo je kako Hrvatskoj nedostaje ljudi takvih jakih opredjeljenja, te je pozvao nazočne da u Isusovoj tvrdnji „A ja vam kažem“ prepoznaju jedinstvenost njegove osobe, božansku sigurnost kojom nastupa te da mu odgovore svojom vjerom i vjernošću životu na koji ih poziva.

 

Na svršetku biskup je čestitao obitelji Skretić krsno preporođenje njihova djeteta i potaknuo sudionike slavlja da iskazuju poštovanje obiteljima s brojnom djecom te budu promicatelji kulture života. Zahvalio je župniku, župnom vikaru, časnim sestrama i drugim suradnicima za sve što nastoje činiti u izgradnji župnog zajedništva. Nakon svete mise primio je u župnom domu obitelj Skretić te se upoznao s njezinim životom, napose nastojanjima oko odgoja djece, uručio darove i novčanu pomoć.

Related Post