RAZLOG POMOĆ GOSPDARSTVU: HSS-a traži žurno sazivanje sjednice Županijske skupštine

907 0

Autor Franjo Samardžić

SLAVONSKI BROD, 6.  svibnja 2020. – Županijski odbor HSS-a Brodsko posavske županije  traži pod župana Danijela Marušića i predsjednika Županijske skupštine Pere Ćosića da na kojoj će se donijeti Program mjera za pomoć gospodarstvenicima u prevladavanju  teškoća u poslovanju nastalih  pandemijom koronavirusa.

Poštovani Župane i predsjedniče Županijske skupštine,

Odbor županijske organizacije HSS-a Brodsko-posavske županije, na telefonskoj sjednici održanoj u četvrtak, 30. travnja 2020. donio je Odluku o pozivanju županijskih vlasti na  žurno sazivanje sjednice Županijske skupštine na kojoj bi se po uzoru na susjedne slavonske županije donio Program mjera za pomoć gospodarstvenicima i prevladavanje gospodarske krize nastale uslijed poštivanja propisanih mjera i danih uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite u Brodsko-posavskoj županiji.

Napominjemo da je Nacionalni stožer odredio obustavu gospodarskih aktivnosti u obrtništvu, zatvorio tržnice,  trgovine, zabranio okupljanja više od pet ljudi ukoliko nije moguće osigurati socijalnu distancu minimalno 2m što je za posljedicu imalo zaustavljanje najvećeg dijela gospodarskih aktivnosti u Županiji, a štete na gospodarstvo tek slijede.

U očekivanju žurnog sazivanja Županijske skupštine

Predsjednik ŽO HSS-a BPŽ Davor Vlaović, univ.spec.oec.

 

HSS-ovi prijedlozi mjera za ublažavanje štetnih posljedica na gospodarstvo izazvanih COVID-19

 

U Brodsko-posavskoj županiji posluje 2.168 obrta u kojima je zaposleno ukupno 2.168 obrtnika. Raspon djelatnosti kojima se bave su: ugostiteljstvo, trgovinom, proizvodnim zanatima, uslužnim zanatima, prijevozom, poljoprivredom, frizerstvom, tradicionalnim i umjetničkim obrtima.

U BPŽ posluje 2016 trgovačkih društva.

Oni svaki mjesec uplaćivali poreze i doprinose i pune državni i županijski proračun?

Oni su danas zbog naređenih mjera Stožera civilne zaštite koje su poštivali radi zaštite najranjivijih skupna u društvu od epidemije virusa COVID-19 (SARS-CoV-2) ostali bez posla, bez prihoda. Danas je je njima potrebna pomoć da bi ekonomski preživjeli.

Županije kao jedinice regionalne samouprave moraju brinuti o svim svojim građanima, a obrtnici i zaposleni u obrtima su danas, kada epidemija jenjava, najugroženija skupina gospodarstvenika koja bez pomoći županije i države neće opstati. Obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima i poljoprivrednicima danas treba pomoć.

Pozivamo Brodsko-posavsku županiju da hitno sazove sjednicu Županijske skupštine na kojoj će donijeti mjere za pomoć obrtništvu, malom i srednjem poduzetništvu i poljoprivredi.

HSS predlaže sljedeće mjere za opstanak gospodarstva:

– Jasno definiranje kriterija za ostvarivanje sloboda i prava građana i poduzetnika te kriterije za povratak standardnom načinu života

– uspostavu Fonda solidarnosti za obrtnike, sukladno prijedlogu Županijske obrtničke komore

– Pomoć pri uspostavi brzih linija kreditiranja i sufinanciranje kamata svim poduzetnicima

– Uspostavu burze proizvoda, pomoć pri otkupu i plasmanu na tržište

– Aktivaciju kratkih lanac opskrbe hranom kao pomoć poljoprivredi

– Zaustavljanje svih zapošljavanja u javnom sektoru

– Stavljanje poljoprivrednog zemljišta u funkciju

 

Posljedice ekonomske krize, koja nas očekuje i koja je neizbježna, koja će nas vratiti desetak gospodarskih godina unazad možemo ublažiti pravovremenim djelovanjem. Brodsko –posavska županija ne želi li ostati na začelju gospodarske Hrvatske mora imati strategiju i cilj.

Cilj mjera koje predlažemo je očuvanje zaposlenosti u obrtništvu, poljoprivredi, malom i srednjem gospodarstvu.

 

Related Post

Autor - 08/01/2019 0
NOVA GRADIŠKA , 8.- siječnja 2018. – Udruga Studio B je 1. siječnja započela provedbu još jednog projekta. Riječ je…