Realizacija Investicijskog plana Vlade za općine Dragalić, Gornji Bogićevci, Okučani i Stara Gradiška očekuje se početkom naredne godine

708 0

Autor Franjo Samardžić, Foto Radio Bljesak

GORNJI BOGIĆEVCI, 11. lipnja 2020. – Konkretizira se investicijski plan Vlade RH za gradove Pakraca i Lipik, te Općine Dragalić, Gornji Bogićevci, Okučani i Stara Gradiška. Podsjetimo. U povodu obilježavanja 24. godišnjice Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“, predsjednik Vlade Andrej Plenković je 30. travnja prošle godine boravio u Okučanima. S njim je bila i tadašnja ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac koja je gradonačelnicima i općinskim načelnicima uručila odluke u vezi s Intervencijskim planom kao instrumentom kojim se pomaže slabije razvijenim dijelovima Hrvatske i potiče gospodarska, komunalna i socijalna infrastruktura te poduzetništvo.
-Uz pojačanu fiskalnu decentralizaciju, namjera je, kako je tada istaknuto, da uloga lokalnih jedinica bude snažnija kako bi bile pravi partneri u pripremi razvojnih projekata.
Koncem svibnja je u Okučanima sa općinskim načelnicima održan pripremni sastanak razvojne agencije brodsko-posavske županije CTR. Uz načelnike Acu Vidakovića, Pavu Klarića, Zvonimira Karlika i Velimira Paušića, Mirelu Brechelmacher, ravnateljicu CTR-a, na radnom sastanku su bili pomoćnici ministra regionalnoga razvoja i fondova EU, Katica Mišković i Davor Huška, te Senka Horvat iz razvojne agencije Požeško-slavonske županije.

-U okviru intervencijskog plana za gradove Lipik i Pakrac i općine Okučani, Stara Gradiška, Gornji Bogićevci i Dragalić, u kojem i mi kao Općina participiramo, govori se o 100 milijuna eura. Naš je zadatak, i na njemu radimo, da pripremimo projekte. Donijeli smo niz projekata koji, moraju biti kolektivni projekti do kraja godine, da bi se u njihovu realizaciju počelo već početkom iduće godine. Razgovarali smo o tome s ljudima iz ministarstva i razvojne agencije naše i Požeško-slavonske županije, koja pokriva njihova dva grada.
Bili smo godinama zapostavljeni i sada to Vlada ispravlja. To je velika prilika za naš razvoj. Naglasak je na projektima iz gospodarstva, a ne da gradimo samo pješačke staze po kojima nema tko hodati. Ja i kolege općinski načelnici smo razgovarali i zaključili da nam na ovom području treba klaonica, sušionica za voće i povrće, hladnjača, te drugi kapaciteti koji će potaknuti poljoprivrednu djelatnost i gospodarstvo.
U našoj poduzetničkoj zoni vratili smo u vlasništvo općine objekt koji se i sada djelomično koristi od poduzetnika iz Banja Luke i vlasnika općih poljoprivrednih gospodarstava koji koriste mješaonicu stočne hrane i silos. U funkciji je 70 do 80 posto prostora, ali ne onako kako bi to trebalo.
Naš problem je što ne možemo spojiti tri poljoprivrednika koji se, naprimjer, bave ratarstvom, da zajedno kupe kombajn koji će ukupno raditi 15 dana godišnje. Svi hoće imati svoj kombajn. Isto je i u voćarstvu. U pitanju je naš mentalitet. Svi hoće imati svoje traktore umjesto da svi racionalno koriste jedan traktor, koji veći dio godine stoji negdje u hali. Moramo to mijenjati – kaže Pavo Klarić, općinski načelnik u Gornjim Bogićevcima.

Related Post

NA MJESTU NESREĆE

Autor - 03/10/2013 0
Danas, oko 11 sati, u Slavonskom Brodu, na gradskom Korzu, održana je pokazna vježba u organizaciji Zavoda za hitnu medicinu…