RUDOLF STAINER

2546 0

NOVA GRADIŠKA, 8. listopada 2012. – Drugoga listopada u utorak, započeo je treći ciklus predavanja iz antropozofije pod pokroviteljstvom Matice Hrvatske Nova Gradiška. Predavanja će se održavati svakoga utorka sa početkom u 19 sati

u prostoru učionice nastavno-tjelesne dvorane Elektro-tehničke škole. Predavač je dugogodišnji profesor koji se bavi proučavanjem djela dr Rudolfa Steinera preko 40 godina i koji je veoma cijenjen u antropozofskim krugovima.

 

Autor: Zorica Lalić

 

Podsjetimo se da je Rudolf Steiner (1861-1925) bio austrijski filozof, odgajatelj, pisac i glavni utemeljitelj antropozofije. Svoje duhovne doživljaje i opažanje nadnaravnog htio je izraziti u jasno razumljivim pojmovima.

 

Obrazovanje je želio obnoviti uspostavljanjem waldorfskog odgoja; poljoprivredu uvođenjem biodinamičke poljoprivrede; scensku umjetnost putem euritmije koja je i oblik zdravstvene terapije. U medicini je uspostavio tezu o međudjelovanju procesa unutar trodijelne podjele fizičkog tijela koju potom stavlja u vezu sa nevidljivom ljudskom naravi što je rezultiralo posebnim oblikom homeopatije.

 

Namjera dr Rudolfa Steinera bila je produhovljavanje pomoću antropozofije.

 

Tema trećeg ciklusa antropozofskog predavanja su svete knjige EVANĐELJA, najvažniji dokumenti kršćanstva. Evanđelja se zovu jer su to znanja sišla iz svijeta anđela u zemaljski svijet.

 

Rudolf Steiner :“Evanđelja su objava Duha u riječi.“

 

Na uvodnom predavanju je bila riječ o Arkanđelu Mihaelu svecu sa kojim započinje jesenski godišnji ciklus. Značaj Svetog Mihaela očituje se u novim impulsima kozmopolitizma koji na Zemlju djeluju od početka Mihaelovog doba odnosno 1879. godine, a koje karakterizira razumijevanje i tolerancija.

 

Svima zainteresiranima upućen je poziv za sljedeći susret 9. listopada 2012. u 19 sati.

Related Post