RUŽNA SLIKA: Zeleni otoci zatrpani smećem kojemu tamo nije mjesto

826 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 22. kolovoza 2019. – Točno prije dva mjeseca pisali smo o ružnim slikama oko zelenih otoka u ulicama Kralja Zvonimira i Benkovićevoj kod Osnovne škole „Mato Lovrak“. Oko kontejnera za papir, staklo i plastiku nalazile su se hrpe različitog kućnog smeća kojemu nije mjesto u kontejnerima, ali ni pored njih.
Treba odmah reći da djelatnici gradske tvrtke „Odlagalište“, koja prikuplja i zbrinjava otpad na području grada nisu odgovorni za takvo stanje jer i taj otpad odvoze. Radi o pojavi koja prije nije bila čest slučaj, pogotovo ne u tolikom obimu. Nove fotografije snimili smo jučer na Urijama i danas opet u Ulici Kralja Zvonimira. Postavlja se pitanje zašto su građani počeli u tolikoj mjeri odlagati kućni otpad tamo gdje mu nije mjesto i to u vrijeme kada je prikupljanje, razvrstavanje i zbrinjavanje otpada aktualna je gradska tema, a očito je da će bit i u narednom periodu. Da li je dio građana u kampanji prikupljanja i razvrstavanja otpada na kućnom pragu nešto krivo razumio ili su vidjeli da se odlaže otpad na zelenim otocima pa ga i oni donose. Iako tu ima i većeg kabastog otpadu, većinom se radi o otpadu koji se može svrstati u otpad koji se redovito odvozi kao miješani kućni otpad, te plastike i papira koji se također razvrstavaju i odvoze.
Podsjetimo, tvrtka „Odlagalište“ od 1. kolovoza je počela odvojeno prikupljanje papira i plastike. Građani su na kućne adrese dobili izjavu o načinu korištenja usluge odvoza kućnog otpada, te obavijest o odvojenom sakupljanju papira i plastike s uputama koje se sve vrste papira i plastike stavljaju u vreće, koje su također dobili.

Related Post