SAMO TRI: Iz V. izborne jedinice u Sabor idu Marijana Balić, Ružica Vukovac i Marina Opačak-Bilić

3779 0

Autor Franjo Samardžić
NOVA GRADIŠKA, 9. srpnja 2020. – Kvote o zastupljenosti žena na listama za 10. saziv Sabora su se u većoj ili manjoj mjeri poštivale na štetu žena. Rezultati izbora u V. izbornoj jedinici su tu štetu još povećali pa tako od 14 zastupnika u saborskim stolicama će sjediti samo tri. Od osam mandata u Saboru koliko ima HDZ, jedno ima MARIJANA BALIĆ. Od tri mandata sa liste Domovinskog pokreta Miroslava Škore i Hrvatskih suverenista jedno je pripalo RUŽICI VUKOVAC, kao što je jedan mandat od tri koliko je osvojila Restart koalicija pripalo MARINI OPAČAK-BILIĆ (SDP).

Može se reći da je to volja birača i da su oni tako izabrali jer se sve tri saborske zastupnice ne mogu pohvaliti brojem preferncijalnih glasova. Ime Marijane Balić zaokružilo je 580, Ružice Vukovac 1.200, a Marine Opačak Bilić 1. 083 birača.

Može se dogoditi da im se u saborskim klupama pridruži još neka od žena sa lista HDZ-a i Restart koalicije što ovisi o volji stranaka. Zdravko Marić nositelj liste gotovo je sigurno i dalje će obnašati mjesto ministra financija, a nije za vjerovati da će Predrag Fred Matić, nositelj liste Restart koalcije mjestu u EU parlamentu zamijeniti onim u Hrvatskom saboru, pa će ih u Saboru zamijeniti netko drugi sa liste HDZ-a i Restart koalicije iz koje će to biti netko iz redova SDP-a jer im to mjesto pripada po koalicijskom sporazumu.

Related Post