SDP: Predlažu uvođenju izvannastavne aktivnosti „Građanski odgoj i obrazovanje”  u OŠ u Slavonskom Brodu

1031 0

Cilj Grada Slavonskog Broda morao bi biti pokretanje i prihvaćanje svih pozitivnih procesa u društvu s posebnim naglaskom na razvoju sustava obrazovanja mladih, a uvođenja izvannastavne aktivnosti “Građanski odgoj i obrazovanje” svakako je jedan od preduvjeta stvaranja boljeg i tolerantnijeg društva u cjelini.

SLAVONSKI BROD, 21. ožujka 2018. – Gradska organizacija SDP Slavonskog Broda uputila je 20. ožujka 2018. godine prijedlog Gradskom vijeću Slavonskoga Broda da se na slijedeću sjednicu uvrsti uvođenje “Građanskog odgoj i obrazovanja” u osnovnim školama u Slavonskom Brodu. Za svoju inicijativu Gradska organizacija SDP Slavonski Brod priredila je sav potrebni materijal i potrebne priručnike.

Cilj uvođenja “Građanskog odgoja i obrazovanja” kao izvannastavne aktivnosti u osnovnim školama je razvoj informiranih, aktivnih i odgovornih građana. Učenike se poučava njihovim pravima i odgovornostima u građanskom društvu, a ističe se važnost tolerancije, poštovanja sebe i drugih, te važnosti preuzimanja aktivne uloge u društvu i zajednici.

“Građanski odgoj i obrazovanje” uveden je već u obrazovni proces u desetak gradova u Republici Hrvatskoj. Nadamo se da će i naša djeca dobiti priliku za bolje i suvremenije obrazovanje – navodi Stribor Valenta, predsjednik Grdaske organizacija SDP-a Slavonskog Broda.

Predloženim zaključkom uvodi se izvannastavna aktivnost „Građanski odgoj i obrazovanje“ u sve pete i šeste razrede osnovnih škola kojima je osnivač Grad Slavonski Brod. Izvannastavna aktivnost „Građanski odgoj i obrazovanje „ trenutno je uvedena u desetak jedinica lokalne i područne samouprave, a kao pokretač projekta ističe se Grad Rijeka koja je eksperimentalno uvela „Građanski odgoj i obrazovanje „ u šest osnovnih škola još u školskoj godini 2016,/2017., dok je tekuće školske godine uveden u sve osnovne škole na području Grada Rijeke. Od ostalih jedinica lokalne i područne samouprave ističu se Primorsko-goranska i Istarska županija, te gradovi Sisak, Poreč, Pazin, Rovinj, Pula i Umag.

Cilj uvođenja „ Građanskog odgoja i obrazovanja „ kao izvannastavne aktivnosti u osnovnim školama je razvoj informiranih, aktivnih i odgovornih građana. Učenike se poučava njihovim pravima i odgovornostima u građanskom društvu a ističe se važnost tolerancije, poštovanja sebe i drugih, te važnost preuzimanja aktivne uloge u društvu i zajednici. Provođenje Građanskog odgoja u školama ima dobar utjecaj na čitavu zajednicu.

Nastava „Građanskog odgoja i obrazovanja“ izvodila bi se jednom do dva tjedno, s maksimalnim fondom od 70 sati godišnje u petim i šestim razredima osnovnih škola. Grad Rijeka je izradila i Priručnik za građanski odgoj „Učenik građanin“, kao i Smjernice za provođenje programa i upotrebu priručnika, namijenjene nastavnicima te ih besplatno ustupa svim jedinicama lokalne i područne samouprave koje za tim pokažu interes .učenik građanin je pri priručnik za Građanski odgoj i obrazovanje u Hrvatskoj, a u njegovu su izradu bili uključeni brojni sudionici, od organizacija civilnog društva i djelatnika Filozofskog fakulteta do učitelja-provoditelja programa i samih škola, dakle,čitava odgojno-obrazovna vertikala. Teme koje se obrađuju su pomno birane, obrađivane i prilagođene uzrastu.

U siječnju ove godine u Rijeci je predstavljeno istraživanje temeljeno na evaluaciji rezultata uvođenja ovog izvannastavnog predmeta, a koje je provela Profesorica Filozofskog fakulteta u Rijeci, dr.sc.Bojana Ćulum. Rezultati istraživanja pokazali su kako se velikoj većini učenika, njih čak 96% sviđaju metode i oblici gradiva, dok 89,3% učenika kaže kako je atmosfera ugodnija nego na ostalim satovima, a većina, ne samo što želi nastaviti s pohađanjem ove aktivnosti, već je izrazila i želju za većom satnicom i više terenske nastave.

Učenici su spoznaju o važnosti pomaganja i uvažavanja drugih, o ljudskim pravima, zdravoj prehrani i opasnostima društvenih mreža istaknuli kao najvrednije što su naučili. Zadovoljstvo načinom provedbe iskazali su i nastavnici koji su izrazito zadovoljni kvalitetom stručnog usavršavanja te su iskazali želju za supervizijom, koja im je omogućena tijekom tekuće školske godine. Kod učenika su primijetili promjene u stavovima te povećani interes za aktuelnim društveno-političkim temama, čemu su i prilagođavali nastavu. Evaluacija je pokazala kako je opći stav prema uvođenju „Građanskog odgoja i obrazovanja“ u nastavu pozitivan.

Cilj Grada Slavonskog Broda morao bi biti pokretanje i prihvaćanje svih pozitivnih procesa u društvu s posebnim naglaskom na razvoju sustava obrazovanja mladih, a uvođenja izvannastavne aktivnosti 2 Građanski odgoj i obrazovanje 2 svakako je jedan od preduvjeta stvaranja boljeg i tolerantnijeg društva u cjelini.

Slijedom svega navedenog, predlagatelj poziva Vijećnike Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda da podrže predloženi zaključak i time daju svoj značajan doprinos u stvaranju boljeg društva

Related Post

Koncert božićnih pjesama

Autor - 08/01/2018 0
Autor Ivanka Herceg NOVA GRADIŠKA – U mnoštvu prelijepih božićnih koncerata, koje su organizirala Kulturno-umjetnička društva jedan se zasigurno izdvaja,…