SIČE – Štovanje Gospe Bistričke

555 0

14. kolovoz 2011. – Siče su malo selo u župi Nova Kapela, ali s dugom tradicijom. U davnoj povijesti bile su i središte župe. Mjesto je uvijek bilo naklonjeno štovanju Majke Božje. Preko 110 godina ovdje se časti Majka Božja Bistrička, ali uvijek je proslava druge nedjelje kolovoza. Vjernici su se za svečanost i ove godine pripremali trodnevnicom, koju je, kao i svečanu svetu misu u nedjelju, 14. kolovoza, slavio novokapelački župnik, vlč Đuro Cvitić. U svojoj propovijedi na završetku trodnevnice, pozvao je vjernike da se čuvaju grijeha oholosti, ljubomore i častohlepnja i da, kao Marija, Isusova Majka, čuvaju poniznost srca.

Poslije subotnje mise, upriličena je procesija s Gospinim kipom, a tradicionalno su ga nosili mladići iz Siča u narodnim nošnjama. Izmoljena je i posvetna molitva Gospi, kojoj su se od davnine u ovom selu molili mladi i stari i pa i graničari, čuvajući granicu na Savi.

 

Related Post

POŽEŠKA BISKUPIJA

Autor - 14/01/2015 0
POŽEGA, 14. siječanj 2015. – Caritas Požeške biskupije pokrenuo je akciju pod nazivom „Kruh naš svagdanji“ kako bi pomogao siromašnim…