SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

943 0

NOVA GRADIŠKA, 1. prosinca 2016. – Današnja sjednica Gradskog vijeća održana pod predsjedanjem prim. doc. dr. sc. Zorna Jukića (HSS), uz to što je bila sadržajna, bila je i zanimljiva.

Za vrijeme aktualnog sata u vijećnicu je ušetala atraktivna Sveta Nikolina i predala mu prigodan poklon. Bila su to lijepo upakirana dva pješčana sata vjerojatno kao podsjetnik na aktualni sat, koji u pravili traje daleko više od Poslovnikom predviđenog jednog sata.

Predsjednik Jukić morao je nakratko prekinuti sjednicu i dati stanku od pet minuta kako bi „obuzdao“ Željka Bigovića koji je s govornice stalno micao mikrofon Radio postaje Nove Gradiške budući je na prošlim sjednicama dok je on govorio ta radio postaja, kako je kazao, emitirala glazbu. Nije uvažio objašnjenje da se radilo o tehničkim smetnjama.

Središnja točka današnje sjednice bilo je prvo čitanje nacrta gradskog proračuna za 2017. godinu.

Oporba je kritizirala prijedlog temeljnog godišnjeg gradskog dokumenta i stavljala primjedbe. Davorin Slišurić (HDZ), Željko Bigović (Građanska lista Bigović) i Dario Marenić (Moderne desne snage) imali su zajednički prigovor koji se odnosio na rebalans proračuna za 2016. godinu. Smatraju da bez tog dokumenta, koje treba biti temelj za izradu proračuna za 2017. godinu, nemaju potrebne informacije. Smatraju da je prijedlog proračuna populistički, predizboran i stranački. Marenića je zanimalo što će sve donijeti novi porezni zakon i kakav će utjecaj imati na gradski proračun, a o čemu se ne govori.

S druge strane, dr. Ljepša Rakas-Vujčić je u ime Kluba SDP-a i Hrvatskih laburista kazala kako je prijedlog proračuna razvojan i socijalno osjetljiv što je, kako je naglasila, važno za SDP-e.

 

Dubravko Gubić (HDSSB) kaže da se prijedlog proračuna može tumačiti na razne načine, kako to nekom odgovara. Založio se za više novca za Zajednicu tehničke kulture.

Svi su se složili da gradski Proračun treba pratiti stanje u društvu, davati socijalne potpore siromašnima, poticati obrazovanje, razvoj gospodarstva i zapošljavanje, poticati rad udruga i društava. Da je to sve objektivno zatupljeno u prijedlogu proračuna smatra dr. Zoran Jukić pa stoga HSS podržava prijedlog proračuna.

Odgovarajući na upite vijećnika gradonačelnik Vinko Grgić je kazao kako se vodilo računa o svim segmentima i kako zadovoljiti sve korisnike proračuna, od socijalnih davanja ugroženim kategorijama stanovništva do poticanja obrazovanja, malog i srednjeg poduzetništva u cilju novog zapošljavanja. Gradonačelnik smatra da je prijedlog proračuna, uz to što je socijalan, sadržajan i inovativan jer ima niz novih stavki i sadržaja. Ono što treba naglasiti je da će većina korisnika gradskog proračuna, kako se planira, u 2017. godini dobiti više sredstava.

Odgovarajući Mareniću, pročelnica gradskog Ureda za financije Ljiljana Ranisavljević je kazala kako se još uvijek nezna kako će porezna reforma utjecati na jedinice lokalne samouprave, te da ministar financija uvjerava kako efekti ne bi trebali biti negativni. Prihodi u gradskom proračunu za 2017. godinu planirani su u iznosu od 61,5 milijuna kuna.

Gotovo svi gradski vijećnici izredali su se za govornicom postavljajući vijećnička pitanje. Dominirala su komunalna pitanja i pitanja iz domene gospodarstva iz kojih treba izdvojiti pitanje Daria Marenića koga zanima kada će na dnevni red Vijeća doći stanje u DING-u. (Sutra tonski zapis sjednice)

Related Post

DVADESET GODINA POSLIJE

Autor - 22/05/2011 0
Piše prof. Ante Vukšić Nakon devetsto godina podređenosti, čestih ratova pa i građanskih, prolijevanja krvi za tuđe interese, nakon mnogih…