Sjednica Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog

1190 0

Autor Požeška biskupija

POŽEGA, 26. studenoga 2019. – U prostorima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu pod predsjedanjem biskupa Antuna Škvorčevića održana je 25. studenog 2019. redovita sjednica Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog. Nakon molitve predsjednik Vijeća je izvijestio članove Vijeća o brojnim ekumenski i međureligijski relevantnim susretima i zbivanjima u periodu nakon zadnje sjednice. Među njima se osobito ističu susret svih pet episkopa Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj i petorice predstavnika Hrvatske biskupske konferencije održan u Požegi 17. siječnja 2019., na kojemu je usvojena i zajednička izjava, objavljena u medijima. Duhovna dimenzija ekumenizma i međureligijskog dijaloga došla je osobito do izražaja prigodom prve zajedničke molitve četvorice predstavnika vjerskih zajednica, koja je 2. svibnja 2019. organizirana u Jasenovcu u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta (Jom Hašoa), na kojoj su sudjelovali glavni rabin Kotel Da-Don, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, požeški biskup Antun Škvorčević, te muftija Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata islamske zajednice u Republici Hrvatskoj.


Biskup je nadalje izvijestio da je tijekom jesenskog zasjedanja HBK predstavio biskupima prvi radni nacrt dokumenta koji pripravlja HBK s obzirom na ekumenizam u Hrvatskoj. Radu na tom dokumentu bio je posvećen i znatan dio vremena današnje sjednice te je dogovoren način njegove dorade, koju su biskupi povjerili Vijeću. Pored toga raspravljalo se i o ekumenskim odnosima sa zajednicama reformacijske tradicije te o dijaloškim pitanjima s obzirom na druge religije. Vijećnici su posvetili pozornost Konferenciji međureligijskog i međukulturalnog dijaloga „Ljudsko bratstvo – temelj mira i stabilnosti u svijetu“ u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, koja će se održati 4. i 5. veljače 2020. u Zagrebu, na godišnjicu „Deklaracije bratstva“ a koju su na međureligijskom skupu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima potpisali papa Franjo i Ahmed al-Tayeb, veliki imam Univerziteta Al-Azhar u Kairu.
Dr. Jure Zečević i dr. Antun Japundžić predstavili su na hrvatski prevedenu građu predstojeće svjetske Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, koja će se odvijati od 18. do 25. siječnja 2020. godine. Građu su priredili kršćani s Malte, a biblijsko geslo Osmine uzeto je iz Djela Apostolskih i glasi: „Iskazivahu nam nesvakidašnje čovjekoljublje“ (Dj 18, 2).

Related Post

Poginuo Josip Čaić (28) iz Vrbja

Autor - 05/02/2018 0
VRBJE – Nakon završenog policijskog očevida Policijska uprava brodsko-posavska izdala je dodatno priopćenje u vezi prometne nesreće i smrtnog stradavanja…