SKUPŠTINA UDOMITELJA

665 0

NOVA GRADIŠKA, 5. lipanj 2012. – Skupština Udruge udomitelja djece, odraslih, starijih i nemoćnih osoba Brodsko-posavske županije „Leptirić“ održana u Novoj Gradiški bila je prigoda da se članovi udruge i gosti izvijeste o aktivnostima u protekloj godini, razgovaraju o problemima udomiteljstva i dogovore aktivnostima za naredni period.

 

Skupštini održanoj pod predsjedanjem Marijane Kruljac nazočni su bili zamjenica novogradiškog gradonačelnika dr. Ljepša Rakas-Vujčić, u ime Brodsko-posavske županije Slavica Nikšić, Branko Medunić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, Đurđa Brkljan ispred Foruma žena SDP-a Slavonski Brod, i brojni drugi gosti među kojima i udomitelji iz Ogulina.

Uz aktivnosti humanitarnog karaktera koje je udruga organizirala povodom Uskrsa, Svetog Nikole i Božića, redovna okupljanja i druženja, te organiziranja kreativnih radionica, iz izvješća o radu koje je podnijela predsjednica Katartina Bojšić, izdvojimo napore koje udruga kontinuirano ulaže kod nadležnih institucija i jedinica lokalne samouprave u zbrinjavanju udomljene djece po završetku školovanja i prestanka udomiteljstva. Po završetku školovanja udomljena djeca bez adekvatne roditeljske skrbi teško se zapošljavaju i nemaju riješeno stambeno zbrinjavanje. U svakom konkretnom slučaju zapošljavanja udruga se pismeno obraćala poslodavcima i nadležnim jedinicama lokalne samouprave, kao što je bio slučaj s općinom Cernik i zapošljavanjem u bolnici na Strmcu, te tvrtkom Clarum.

I u narednom periodu udruga će organizirati tematske sastanke udomitelja, roditelja, skrbnika sa psihijatrima, psiholozima, defektolozima, socijalnim radnicima i pravnicima, kako bi se svi skupa ukupno bolje informirali o problematici udomiteljstva, posebno problematici vezanoj za odgoj i obrazovanje kada su u pitanju djeca. U tom će se cilju organizirati i tematske rasprave sa udomiteljima, predstavnicima Centra za socijalnu skrb, pedagozima i kliničkim psiholozima o odnosu prema udomljenoj djeci u školi.

Udruga je aktivno podupirala osnivanje Obiteljskog centra u Novoj Gradiški.

Related Post