SPOMENIK HRVATSKIM BRANITELJIMA: Simbolizira ih pripadnik HOS-a koji na kundaku puške ima grab HOS-a na kojem piše „Za dom spremni“

1847 0

To je spomenik gdje hrvatski vojnik stvara povijest braneći svoj dom i taj znak ne treba nikoga uznemiravat. Da ne bi netko ovo zlonamjerno koristio to je znak pod kojim smo mi branili i obranili Republiku Hrvatsku. Još uvijek nas ima i dok nas ova domovina treba mi smo joj vjerni i za dom spremni dati svoje živote- kazao je pukovnik Adam Tomičić, izaslanik Tome Medveda, ministra hrvatskih branitelja

Autor Franjo Samardžić

REŠETARI, 28. lipnja 2020. – Nakon spomenika poginulim hrvatskim braniteljima s područja općine Rešetari, biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana postavljenoj ispred općinske upravne zgrade i spomenika sv. Florijanu ispred Vatrogasnog doma, od ovogodišnjeg Dana općine središte Rešetara krasi spomenik hrvatskim braniteljima postavljen kod općinske upravne zgrade. Simbolizira ih pripadnik HOS-a koji na kundaku puške ima grab HOS-a na kojem piše „Za dom spremni“.
Spomenik su otkrili općinski načelnik Zlatko Aga i brodsko-posavski župan Danijel Marušić. Govorili su njegov autor koprivnički kipar Dragutin Ciglar, načelnik Zlatko Aga i pukovnik Adam Tomičić, koji je bio izaslanik Tome Medveda, ministra hrvatskih branitelja.
Prvi je govorio autor Dragutin Cigler, koji je naglasio da postavljeni spomenik nije tu da nekoga povrijedi ističući da se ne trebamo sramili svoje riječi i svog identiteta.

-Danas otkrivamo spomen obilježje hrvatskim braniteljima. Dugo godina sam na čelu ove Općine i promišljao što učinit, koju simboliku napravit u Rešetarima i na koji način ostaviti trag za buduće generacije kako se ne bi zaboravilo što se ovdje dešavalo prije tridesetak godina. Ja i autor smo se odlučili na jednu priču, koju je on osmislio kao spomen obilježje hrvatskom vojniku, spomenik hrvatskog gardiste koji je sa trakom oko glave, bez kape, kao što kažemo sa puškom i dva metka krenuo u obranu svoje domovine.
Otkrivanje spomenika se poklopilo sa sutrašnjim danom kada je iz naše općine krenula prva veća grupa dragovoljaca u 3. satniju 108. brigade, kasnije 1. bojnu 121. brigade. Bili su preteče jednog obrambenog duha, a iz svake kuće u našoj općini, koja ima preko 2.000 domaćinstava barem po jedan čovjek krenuo je u obranu domovine. Možemo slobodno reći da je svaka kuća u Općini Rešetari dala barem jednog hrvatskog branitelja. Zato sam smatrao da je potrebno nešto trajno ostaviti. Promišljali smo gdje postaviti spomen obilježje. Znali smo da su nas povukli vjera i krunica koja je i na spomen ploči i odlučili da to bude blizu crkve i općinske zgrade zato jer se 1991. godine upravo ovdje okupio prvi stožer mjesta Rešetari – kazao je načelnik Zlatko Aga, zahvalio se svim hrvatskim braniteljima i kazao da je spomenik vječni simbol za buduće generacije.
-Povijest koju smo mi ispisali je upravo ovaj spomenik koji će ovdje vječno ostat, bit će simbol povijesti i nas koji smo živjeli devedesetih godina – zaključio je načelnik Zlatko Aga.

-Hrvatski branitelji novogradiškog kraja su se digli 28. lipnja 1991. godine i stavili se na raspolaganje hrvatskoj državi i otpočeli obranu našeg kraja i cijele domovine. Ova općina je dala puno hrabrih momaka koji su išli i na posavsko ratište 1992. godine i opravdali svoju zadaću. Čast onima koji su poginuli. Njihove živote ne možemo vratit, ali ih se možemo sjećati dok smo živi.
Drago mi je za ovaj spomenik. To je spomenik gdje hrvatski vojnik stvara povijest braneći svoj dom i taj znak ne treba nikoga uznemiravat. Da ne bi netko ovo zlonamjerno koristio to je znak pod kojim smo mi branili i obranili Republiku Hrvatsku. Bili smo jaka vojska pod vrhovnim zapovjednikom dr. Franjom Tuđmanom i svi koji su poslije bili ne mogu ništa reći na taj dio vremena od 1991. do 1995. godine.. Ne trebamo se sramit toga. Vidimo se i danas. Momci koji ovdje drže zastave to su momci sa ratišta, dosta nas je ovdje u civilu. Još uvijek nas ima i dok nas ova domovina treba mi smo joj vjerni i za dom spremni dati svoje živote- kazao je pukovnik Adam Tomičić, izaslanik Tome Medveda, ministra hrvatskih branitelja.

Related Post

Zimski uvjeti

Autor - 07/02/2012 0
Zatvoreni skelski prijelazi u Davoru i Svilaju, 30 posto Save jer pod ledom, a brodovi u zimovalištima Prema informacijama koje…