SPORTSKA UDRUGA GLUHIH: Brojne sportske aktivnosti i uspjesi u 2018. godini

919 0

Prenosimo iz Novogradiškog godišnjaka 2018.

Članovi Sportske udruge gluhih mogu se pohvaliti brojnim sportskim aktivnostima u 2018. godini, a isto tako sudjelovanjem na brojnim natjecanjima i polučenim rezultatima. Može se zaključiti da na taj način realiziraju jednu od zadaća koju ima u okupljanju osoba oštećena sluha, te roditelja gluhe i nagluhe djece. Na taj način na području grada Nova Gradiška i okolnih općina doprinosi ukupnoj realizaciji socijalnih, humanitarnih, kulturno-obrazovnih i drugih zadaća.

Državno prvenstvo gluhih u kuglanju – Članovi Sportske udruge gluhih sudjelovali su u Splitu 19. i 20. svibnja na Državnom prvenstvu gluhih u kuglanju (1. liga). Sudjelovale su ekipe iz Zagreba, Požege, Rijeke, Karlovca, Varaždina i Splita. Ivan Šimunović i Josip Bošnjak igrači Športske Udruge gluhih Nova Gradiška su nastupali za ekipu iz Karlovca, a Leonardo Krnjaković za ekipu Požege i ostvarili izvrsne rezultate. Pobjednik je bila ekipa Zagreba (23), a slijede Požega (22), Rijeka (21), Karlovac (21), Varaždin (20) i Split (19).

Novogradiščani doprvaci Hrvatske u pikadu- Na 7. Prvenstvu Hrvatske u pikadu za gluhe, održanom 13. listopada nastupilo je 95 natjecatelja, od kojih 54 muškaraca i 41 žena. Natjecanje je organizirao Zagrebački športski savez gluhih i Hrvatski športski savez gluhih, a održano je u prostorijama PIVANE kod zagrebačke pivovare. Športska Udruga gluhih Nova Gradiška je imala dvije prijavljene ekipe. Za ekipu 1 su nastupili Ivan Šimunović, Alen Šebalj, Mate Bekavac i Nikola Markaj, a za ekipu 2 igračice Sara Dautović, Paula Dautović, Monika Šimunović, Klara Mihić i Mirjam Gelemanović.

Ekipa 1 osvojila je drugo mjesto (134.833), a rvo mjesto ekipa Varaždina (14.290). Unatoč izostanku iskusnijih starijih igrača nastavljena je berba pehara i medalja. Najmlađi igrači su se dokazali i opravdali povjerenje, jer osvojiti visoko mjesto u konkurenciji 21 ekipe velik je uspjeh. Naime, najstariji igrač prve ekipe ima 23, a najmlađi 17 godina. Pokazali su da se na njih može računati na budućim natjecanjima. Čestitke svim igračima jer su priredili ugodno iznenađenje. Zahvaljuju se vođi puta gospođi Anki Dautović i Savezu športova Nova Gradiška na redovnoj financijskoj potpori.

Državno prvenstvo gluhih u Cageballu – U organizaciji Hrvatskog sportskog saveza gluhih i Riječkog sportskog saveza gluhih u Rijeci je održano prvo Državno prvenstvo gluhih u CAGEBALLU, skraćeno rečeno nogometni kavez. Cageball je nogomet 21. stoljeća, igra se tri na tri u kavezu dimenzija 15X7,5X4 metra, na umjetnoj travi i na male golove.

Za Športsku udrugu gluhih Nova Gradiška nastupili su Antonio Škvorić, Leonardo Vučak, Toni Mladić i Josip Bošnjak koji su bili i sudionici na svečanom otvorenju prvog Cageball državnog prvenstva gluhih.

Osim domaćina Rijeke sudjelovali su dvije ekipe Silenta iz Zagreba, Varaždin, Osijek, Rezerve (ekipa koja je sastavljena od svih gradova koji su imali viška igrača), Nove Gradiške i Splita.

Novogradiščani su ostvarili dobre rezultate i osvojili treće mjesto. Rezultati za ŠUG NG:

Rezultati: 1.kolo NG-Silent ZG – 14:2, 2.kolo NG – Varaždin 8:2, 3. Kolo NG – Osijek 11:9, polufinale Split – NG 10:7. U utakmici za treće mjesto NG – Osijek kod rezultata 18:5 utakmica je prekinuta u 12 minuti (predaja Osijeka) i registrirana 3:0 za Novu Gradišku.

Konačni plasman: 1. Split, 2. Rijeka, 3. Nova Gradiška, 4. Osijek.

Ekipa Športske udruge gluhih Nova Gradiška dala je najviše golova, ukupno čak 58 u 5 susreta. To ih je dodatno motiviralo za nastup sljedeće godine. Iskrene čestitke momcima.

1. Kuglački turnir gluhih u povodu Novogradiškog glazbenog ljeta

Povodom Novogradiškog glazbenog ljeta, 20. kolovoza 2018. godine u Novoj Gradiški se održao 1. Kuglački turnir gluhih. Sudjelovale su ekipe iz Karlovca, Slavonskog Broda, Požege i domaćina Nove Gradiške. Kao gosti došli su članovi udruga iz Siska i ostalih krajeva Hrvatske. 

Karlovčani su uvjerljivo bili prvi s 1.989 srušenih čunjeva, drugi su bili domaćini Novogradišćani (1.881), treći Požežani sa (1.862) srušenih, a četvrti Brođani (1701).

Budući da je postojao i interes ekipa iz drugih gradova, odlučili smo da sljedeće godine ovo natjecanje proširimo na više kuglačkih klubova gluhih, a planiramo održati i natjecanje u pikadu. 

Športska udruga gluhih se zahvaljuje Gradu Nova Gradiška, Savezu športova Nova Gradiška, Brodskoj-posavskoj županiji i ostalim donatorima koji su pomogli da se ovaj turnir održi. 

Related Post

Autor - 29/04/2019 0
TATJANA KOSTANJEVIĆ Tatjana Kostanjević rođena je 1963. u Rijeci. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. godine.…