Stečaj u DI Sekulić

652 0

NOVA GRADIŠKA, 20. siječanj 2011. – Stečajni postupak nad DI „Sekulić“ ide svojim tijekom, bez za sada nekih značajnijih pomaka koji bi dali naslutiti da mu se bliži kraj.

Prodaju se pokretnine, a stečajni sudac Zdenko Bešlić, nastoji prikupiti novac za izmirenje još jednog dijela obveza prema bivšim radnicima. Na Trgovačkom sudu raspisuju se dražbe za prodaju tri cjeline bivšeg novogradiškog drvoprerađivačkog giganta, za koje još uvijek nema ozbiljnog kupca. Iz dražbe u dražbi cijena im se smanjuje. Kada u ovoj godini dosegne 30 posto od procijenjene vrijednosti očekuju se i ozbiljni kupci. Jedan je Drvna industrija Nova Gradiška.

 

Sedma dražba

 

-Nakon procjene utvrđena je vrijednost nekretnina i pokretnina u iznosu od 120 milijuna kuna. Prošle godine održano jer pet javnih dražbi pred Trgovačkim sudom. Nije bilo zainteresiranih kupaca, a šesta dražba je održana jučer. Opet nije bilo zainteresiranih kupaca i sutkinja je zakazala sedmu dražbu. Dražbe se održavaju svakih 1,5 mjeseci. Na sedmoj dražbi koja je zakazana za 7. ožujak cijena nekretnina će iznositi 49 posto od procijenjene vrijednosti. Nadamo se da bi se do ljeta, od 49 posto vrijednost mogla se sniziti na 30 posto i da će se pronaći kupac. Do sada ozbiljnih kupaca koji iskazuju interes nismo imali, osim posjeta posrednika trgovaca nekretnina. Od listopada 2010. godine u našim prostorima kao zakupac je Drvna industrija Nova Gradiška koja bi, kada se cijena smanji, trebala biti potencijalni kupac– kaže Zdenko Bešlić, stečajni upravitelj.

 

Stečajna sutkinja Daniela Martina Maoduš odlučila je da će se na sedmoj javnoj dražbi nekretnine prodavati po cijenama koje su za 15 % manje od cijena s prethodne dražbe. To znači da će se nekretnine prodavati po početnim cijenama umanjenim za 51 posto od procijenjenih.

 

Za nekretnine i pokretnine, koje u naravi predstavljaju pogon Pilana, početna cijena je 21.687.943,90 kuna. Ukupna početna cijena imovine – nekretnina i pokretnina pogona Radinost je 13.434.784,78 kuna, a nekretnina pogona Tvornica koji obuhvaćaju više zgrada i industrijsko dvorište u ulici Nikole Tesla 23.985.674,40 kuna.

 

Potraživanja radnika i drugih vjerovnika će biti podmirena

 

Početkom srpnja 2011. godine bila je prva isplatuaradnicima u iznosu 2 milijuna kuna. Isplaćeni su radnici koji su u prvom isplatnom redu, njih ukupno 326. Drugu isplata bila je planirana do konca 2011. godine u iznosu od oko milijun kuna. Nije, međutim, bilo očekivanog novca od prodane imovine. Stečajni upravitelj Zdenko Bešlić kaže da se ulažu napori da ta isplata bude na proljeće. Radnici potražuju 8 milijuna kuna, 2 milijuna su naplatili u bruto iznosu dakle 25 posto. Jučer je održan Odbor vjerovnika na kome je prihvaćen prijedlog stečajnog upravitelja usvojen da se sa 14 radnika koji sada rade produži ugovor o radu na još šest mjeseci.

 

-S obzirom na vrijednost imovine svi vjerovnici će se jednog dana podmiriti. Vjerovnici ukupno potražuju 30 milijuna kuna, a nekretnine su procijenjene na 120 milijuna kuna, kojima treba dodati zalihe piljene građe i namještaja koje su 6 milijuna kuna i koje prodajemo. Imamo prihod i od zakupa – dodaje Bešlić.

 

-Jučer je održan odbor vjerovnika na kome je prihvaćen moj prijedlog i usvojen zaključak da se sa 14 radnika produži ugovor o radu na još šest mjeseci.

Radnici se izborili za plaće ali ostali bez posla

Bešlić Zdenko

Related Post

JOŠ JEDAN STEČAJ

Autor - 01/12/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 1. prosinac 2014. – Trgovački sud u Slavonskom Brodu prihvatio je prijedlog radnika Betona i nad tom građevinskom…

Stečaj u Klasu

Autor - 16/01/2012 0
Interes za nekretnine Klasa pokazali su francuska grupa Axsereal i Ekos holding iz Varaždina. U Grupi Axsereal posluju PPK Nova…

Modna konfekcija Nova

Autor - 01/12/2011 0
NOVA GRADIŠKA, 2. prosinac 2011. – Tko se još sjeća Modne konfekcije NOVA? Vjerojatno bivši radnici koji se već godinama…