KOMUNALNI JAVAŠLUK – POLITIKA SKROJILA STANJE U SLAVČI

885 0

U jednoj od varijanti konsolidacije osnovnih djelatnosti moglo bi doći do povećanja cijena usluga

NOVA GRADIŠKA, 8. srpnja 2010. – Komunalno poduzeće „Slavča“ duže je vremena predmet koluarskih priča o smjeni direktora, otkaza koje je dobilo troje djelatnika zbog otuđivanja novac i krivičnim

 prijavama, te brojnim poslovima i promjenama koje su uzdrmale tu tvrtku u cilju konsolidacije, ponajprije financijskog stanja. Iz izlaganja novog direktora Davora Rukavine na sjednici Gradskog vijeća o poslovanju u prošloj godini lako se može zaključiti da je novogradiško komunalno poduzeće u velikim problemima i da treba uložiti mnogu truda, ali i novca, da njegova djelatnost bude učinkovita, u ekološkim standardima i na zadvoljstvo građana.

 

 Šesnaest milijuna kuna obveza

 – Kratkoročne obveze „Slavče“ su od 12,9 milijuna u 2008. godini narasle na 16 milijuna kuna u 2009. godini. Radi se o realnim obvezama koje su velik problem i trebati će uložiti velik napor da se izvrši konsolidacija. Treba dodati da je u 2009. godini smanjen poslovni prihod za 16,3 posto što također nije dobro. Nije dobro ni što su sve redovne djelatnosti poslovale s gubitkom i na tome moramo jako puno raditi jer je to najveći problem. U ovom trenutku mi je jako teško reći u kom smjeru ćemo morati ići. Moramo provesti analize da vidimo da li se problemi kriju samo u racionalizaciji poslovanja i rješavanju unutarnjih problema ili poraditi na cijenama. To je stvar s kojom ćemo se morati suočiti. Nije samo problem što Slavča ima problema već u ovom slučaju problem u tome što je redovno poslovanje u minusu – kazao je Davor Rukavina.

Da nije u gradskom vlasništvu „Slavča bi propala

 O kolikim se problemima radi može se vidjeti iz Altmanovog modela predviđanja neuspjeha tvrtke po kojemu tvrtke koje imaju vrijednost manju od 1,23 uvijek propadaju. „Slavča“ godinama ima izračun ispod 1,23 što bi, kako je kazao Rukavina, značilo bankrot i da je trebala davno propasti. Nije propala samo zato što je komunalno poduzeće u većinskom vlasništvu grada. Rukavina je govorio i o razlozima koji su „Slavču“ doveli u ovakvo stanje, a ono bi u jednoj od varijanti oporavka i konsolidacije osnovnih djelatnosti moglo dovesti i do povećanja cijena usluga što se svakako građanima neće dopasti.

 

Zadovoljavali se politički zahtjevi

 – Nekompetentno i neprofesionalno vođenje društva, pukotine u svim segmentima upravljanja, poslovne odluke, poput one u kupovini Rešetarice donosile su se po osjećajima, a ne na temelju analize, društvom se upravljalo bez ikakvih racionalnih kriterija zadovoljavajući političke zahtjeve, od strane uprave prihvaćeno je kontinuirano umrežavanje nereda održavanje nereda u svim evidencijama društva, a svi elementi internih računovodstvenih kontrola su nestali. Sve navedeno je otvaralo prilike za malverzacijama – naveo je novi direktor uzroke lošeg stanja u „Slavči“. Nekima od uzroka bave se nadležni državni organi i odvjetništvo. Davor Rukavina je izrazio nadu da će se za goduinu dana opred gradskim vijećnicima pojaviti s drugačijim izvješćem.  

Related Post

DOBRA VIJEST

Autor - 02/10/2013 0
U obnovu mljekare i osposobljavanje za proizvodnju mlijeka u tetrapaku i polutvrdih sireva uložiti 30 do 40 milijuna kuna STARO…