STJEPAN BOŠNJAKOVIĆ, NAČELNIK STOŽERA CZ BPŽ UPOZORAVA! – Brojke su takve da je gotovo nemoguće kontrolirati sve kontakte pozitivnih osoba

1357 0

– Očekujemo pojačan angažman svih institucija s obzirom na tešku i iznimno lošu epidemiološku situaciju na području naše Županije, ali i cijele Hrvatske. Svjedoci smo snažnog porasta novozaraženih osoba na dnevnoj razini u posljednjih mjesec dana – kaže Bošnjaković

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 3. studeni 2020. – Sjednica Stožera CZ Grada Nova Gradiška održana je danas pod predsjedanjem novog načelnika Marka Ćosića, koji je zamijenio dosadašnjeg načelnika Borislava Vidošića koji je preuzeo obnašanje dužnosti gradonačelnika. Na sjednici je bio i Stjepan Bošnjaković, načelnik Stožera CZ BPŽ, koji je potom održao konferenciju za novinare. Govorio je o vrlo ozbiljnom stanju i naglom povećanju broja oboljelih od koronavirusa u Brodsko-posavskoj županiji i od građana i pravnih osoba zatražio dodatan oprez i pridržavanje epidemioloških mjera te najavio mogućnost njihovog pooštravanja ukoliko pandemija uzme većeg maha. Za sutra je najavio slanje uputa koje se odnose na novu odluku Nacionalnog Stožera koja je na snazi od prije tjedan dana.

– Očekujemo pojačan angažman svih institucija s obzirom na tešku i iznimno lošu epidemiološku situaciju na području naše Županije, ali i cijele Hrvatske. Svjedoci smo snažnog porasta novozaraženih osoba na dnevnoj razini u posljednjih mjesec dana. Imali smo dobru situaciju od sredine rujna pa do sredine listopada, nakon koje je uslijedilo pogoršanje. Brojke na nacionalnoj razini približile do tri tisuće, a na županijskoj razini proteklih dana bile su trocifrene. Posljedica je to niza faktora. Školska godina donijela je svoje rizike kao i javna i razna društvena okupljanja, od kojih se neka održavana ilegalno i na kojima se nisu poštovale epidemiološke mjere. Pojavila su se brojna žarišta i virus je prisutan u velikom broju gospodarskih subjekata, u bolnicama i školama. Brojke su takve da je gotovo nemoguće kontrolirati sve kontakte pozitivnih osoba i odrediti im mjeru samoizolacije ili ih testirati.

Velike brojke generiraju ono na što smo upozoravali cijelo vrijeme, uvijek pozivajući naše sugrađane na poštivanje epidemioloških mjera i ukazivali da prijeti velika opasnost za zdravstveni sustav i naše bolnice. Podatak da smo 15. listopada, dakle prije nešto više od dva tjedna imali 7 ili 8 hospitaliziranih Covid pozitivnih osoba, a danas imamo 48, govori da je šest puta povećan broj hospitaliziranih osoba – kazao je Bošnjaković, zahvalio odgovornim građanima i pozvao na odgovornost pojedince koji koronavirus uspoređuju s blažim oblikom gripe dodajući da je 2018. godine od gripe u Hrvatskoj umrlo 29 građana, 2019. 117, a u razdoblju od pola godine 2020. od covida 630 građana.

Govorio je i o mjerama koje se planiraju u školama ukoliko se stanje pogorša. Za sada je, kazao je, nakon konzultacije s ravnateljima škola kojima je osnivač Županija, a stav je to struke i Ministarstva obrazovanja, da se koliko je god moguće forsira ”A” model, odnosno nastava u fizičkom obliku. Ukoliko se nastave ovako velike brojke, najavio je mogućnost da srednje škole i viši razredi u osnovnim školama pređu na online nastavu.

Odgovarajući na novinarska pitanja je apelirao na odgovorno ponašanje građana, da prijavljuju kontakte i budi iskreni s epidemiolozima kojima prešućivanje jako otežava posao ističući da je važno otkriti sve kontakte jer je to jedini način da se smanji širenje zaraze i situaciju držimo pod kontrolom.

Ovisno o epidemiološkoj situaciji, nije isključio mogućnost strože mjere za našu županiju.

Govorio je i o velikom naporu kojemu su izloženi zdravstveni djelatnici, te još jednom poručio građanima da prate upute nacionalnog, županijskog i gradskog Stožera Civilne zaštite, da se pridržavajte epidemioloških mjera i odgovornim ponašanjem smanje širenje zaraze koronavirusa i budu odgovorni za vlastito i zdravlje obitelji i sugrađana.

Related Post