STOLJEĆE NOVOGRADIŠKOG NOGOMETA KNJIGA IVE PETRANOVIĆA VRIJEDAN JE PRIKAZ NOGOMETNE IGRE U NAŠEM GRADU

1118 0

NOVA GRADIŠKA, 28. prosinac 2011. – Stoljeće nogometne igre u Novoj Gradiški velik je sportski jubilej našeg grada. Dostojno su ga obilježili nogometaši više generacija slavljenika NK „Sloga“. Slavlje je prošlo, a ostala hvale vrijedna publikacija, trajni zapis – novogradiškog doajena sportskog novinarstva Ive Petranovića uobličen u knjigu od čak 420 stranica A4 formata. Knjiga, Stoljeće novogradiškog nogometa povijesni je prikaz ne

samo nogometne igre i klubova već i povijesnih događanja koja su obilježila život u našem gradu. Zato je ova knjiga višestruko značajna. Od zaborava je otkinula brojna imena ljudi, koji se u knjizi spominju, a čije je doprinos, u manjoj ili većoj mjeri, rezultat opstojnosti i kontinuiteta najpopularnijeg sporta u Novoj Gradiški.

– Eto, upravo stoga, da se spasi od zaborava igra, vrijednosti i počeci nogometne igre u Novoj Gradiški, bilježim ovu povjesnicu, napisanu kronološkim redom nakon višegodišnjeg temeljnog istraživanja i obilja građe, najviše iz vlastite bogate baštine. Želio sam svom gradu i novogradiškom sportu dati u jednoj knjizi upravo kronološki svrstana zbivanja koja su vezana uz početke, razvoj i napredovanje nogometne igre kroz proteklo stoljeće u Novoj Gradiški – piše u prologu knjige autor Ivo Petranović.

 

Ova je povjesnica, kako piše u prvom redu informator proteklih zbivanja, knjiga koja ima za cilj da otrgne od zaborava malo znane ili zaboravljene početke nogometne igre u Novoj Gradiški. Počevši od prve utakmice daleke 1897. Godine, pa preko prvog registriranog kluba „Unitasa“ (1910.) do današnjih dana, stvoren je kontinuitet kojeg s ponosom nosi današnja „Sloga“.

 

– U zagrebačkom časopisu „Šport“ u broju 6 iz 1897. godine doslovce stoj ovo: „Dana 7. ožujka 1897. godine sastao se inicijativni odbor, a 28. ožujka je održana i utemeljiteljska skupština „Gimnastičko športskog kluba“, gdje je zaključeno da se gaji biciklizam i neke domaće igre, a od modernih športova engleski Lawn tennis i nogomet… Na uskrsni ponedjeljak travnja 1897. Godine u Novoj Gradiški je organizirana uz svirku gradske glazbe javna sportska priredba Gimnastičkog športskog kluba, koja je privukla pozornost čak dvije i pol tisuće gledatelja. Gledali su nogometnu utakmicu svojih mladih sugrađana, a isto tako i prikaz tenisa“… piše Ivo Petranović u uvodnom dijelu knjige.

 

Knjigu, Stoljeće novogradiškog nogometa treba svakako pročitati. Njeni su nakladnici NK „Sloga“ Nova Gradiška i ARCA d.o.o.. Lekturu i korekturu obavio je prof. Josip Ostić, a grafičku pripremu obavi Ado Ajanović, koji je i autor naslovne stranice.

 

Related Post

Pobjeda Mladosti u Lipiku

Autor - 22/08/2010 0
Nogometaši Mladosti jučer su načinili u Lipiku veliki korak k uspješnom startu u novo prvenstvo. Naime, nakon vrlo dobre, taktički smišljene i efikasne igre…