STOŽER CZ BPŽ: Osigurana pitka voda

568 0

Slavonski Brod 31. ožujka 2018. Nakon sjednice Gradskog Stožera CZ na kojoj su nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić, ministar zdravstva, Milan Kujundžić te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, u 16,30 održana je i sjednica županijskog Stožera CZ kako bi se utvrdilo daljnje postupanje i koordinacija između županijskog, gradskog i stožera 6 općina BPŽ koje također imaju probleme s opskrbom pitkom vodom.

Zaključeno je kako voda na području grada Slavonskog Broda te općina Sibinj, Brodski Stupnik, Bebrina, Podcrkavlje i Bukovlje I DALJE NIJE ZDRAVSTVNO ISPRAVNA te se pozivaju stanovnici da ne koriste vodu za piće, ni na koji način jer voda nije zdravstveno ispravna niti nakon termičke obrade. Voda se ipak može koristiti za higijenske potrebe.

Sve vrijeme dok se situacija s pitkom vodom ne normalizira, sve tražene količine vode kontinuirano će pristizati iz robnih zaliha, a njena distribucija bit će organizirana u koordinaciji s Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Slavonskg Broda. Do sada je pristiglo 55.000 litara flaširane vode koja se dalje distribuira prema rasporedu kao i voda koja će pristizati u narednom razdoblju. Od 37 raspoloživih spremnika za vodu, danas će se po dva uputiti u svaku općinu kao i po 2 palete pitke vode od 1.400 litara. Zaključeno je kako će načelnici općina distribuciju vode već prema potrebama koordinirati s JVP Grada Slavonskog Broda gdje i pristižu sve količine te se odatle distribuiraju po gradskim mjesnim odborima te općinama na ugroženom području.

Za potrebe stanovnika na raspolaganju će biti i dodatnih 5 cisterni Hrvatske vojske od kojih je jedna kapaciteta 6.000 litara već stigla u Slavonski Brod, a tijekom noći očekuje se dolazak i ostale 4 cisterne različitih kapaciteta. Također, MUP RH upućuje i jednu svoju cisternu za distribuciju pitke vode. Dvadeset vojnika Hrvatske vojske bit će raspoređeno sukladno potrebama na terenu te će se staviti na raspolaganje u vezi distribucije pitke vode.

Od Državne uprave za zaštitu i spašavanje zatraženo je stavljanje na raspolaganje dodatnih 22 spremnika za pitku vodu kapaciteta 5.000, 2.000 i 1.000 litara čiji se dolazak očekuje tijekom sutrašnjeg dana. (VODITELJ URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU Zvonimir Penić, dipl.nov.)

Related Post