STOŽER CZ BPŽ PROTIV: Do daljnjega nema kretanja bez propusnica između općina i gradova

685 0

Stjepan Bošnjaković, načelnik Stožera CZ BPŽ, kaže, da se Stožer u svojim odlukama vodio mišljenjima i preporukama epidemiološke struke

Autor Franjo Samardžić

SLAVONSKI BROD, 10. travnja 2020. –  Na tiskovnoj konferenciji županijskog Stožera CZ  bilo je dana dosta govora o  dopuni Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta kojom je  omogućeno spajanje više lokalnih područja u jednu administrativnu cjelinu, što omogućuje   kretanje  stanovništva  na tom teritoriju bez propusnica. Bilo je  oprečnih mišljenja i odluka. Pohvaljena je  odluka  Stožera CZ Grada Nova Gradiška koji  nije prihvatio takav sporazum sa  susjednim općinama. Stožer CZ BPŽ nije pak dao suglasnost na sporazum  Grada Slavonskog Broda i njemu susjednih općina.

Stjepan Bošnjaković, načelnik Stožer CZ BPŽ, kazao  je kako je Grad Slavonski Brod 7. travnja 2020. inicirao sporazum o spajanju 16 okolnih općina u jednu administrativnu cjelinu bez prethodnih konzultacija sa Županijskim stožerom CZ, epidemiolozima, ravnateljima zdravstvenih ustanova, pa čak ni sa načelnicima općina kojima je Sporazum poslan na potpisivanje.

O Sporazumu koji je u suprotnosti sa Odlukom o zabrani kretanja i napuštanja mjesta prebivališta bez propusnica izvješten je Nacionalni stožer CZ kao i Grad Slavonski Brod te 16 lokalnih jedinica putem Centra 112. U četvrtak 9.travnja 2020. održana su dva sastanka s načelnicima svih lokalnih stožera CZ na području Brodsko-posavske županije i ravnateljima zdravstvenih ustanova, kako bi se poštivale mjere socijalnog distanciranja.  Raspravljalo se o potencijalnim epidemiološkim rizicima takvog oblika teritorijalnog udruživanja ne dovodeći u pitanje pravnu osnovu za potpisivanje Sporazuma. Nakon sastanka neke općine su potpisale Sporazum, neke povukle potpis, a neke ga  nisu ni potpisale.

S obzirom na epidemiološku situaciju u Brodsko-posavskoj županiji, koja je za sada relativno povoljna, mjere koje su do sada poduzimane davale su rezultate. U Republici Hrvatskoj kao i u Brodsko-posavskoj županiji u zadnja dva tjedna primjetan je uzlazni trend obolijevanja od CoVID-19. Procjena je epidemiologa da su naredna dva do tri tjedna ključna u borbi protiv ove opake bolesti, stoga se treba pridržavati dosadašnjih mjera koje se mogu svesti pod naziv – ostanite doma. Stožer CZ BPŽ NE PODRŽAVA inicijativu da se 115.000 građana može bez ikakvih ograničenja kretati  na području jednog grada i 16 okolnih općina. Stožer drži da bi takav pristup mogao dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije te moli građane za razumijevanje jer još uvijek nije vrijeme za popuštanje mjera. Stožer CZ BPŽ nije protiv udruživanja u manje cjeline nekoliko susjednih jedinica lokalne samouprave te predlaže da se takve inicijative najprije komuniciraju sa Županijskim stožerom CZ, strukom, odnosno epidemiolozima, te da se nakon toga formaliziraju Sporazumom koji će se potom dostaviti Nacionalnom stožeru CZ na suglasnost i postupanje – stav je Stožera CZ BPŽ.

Bošnjaković je dodao kako se Stožer CZ BPŽ u svojim odlukama vodio mišljenjima i preporukama epidemiološke struke. Podsjetio je kako je Stožer CZ Grada Nove Gradiške odbacio mogućnost apliciranja ove odluke, odnosno udruživanja s općinama u svome okruženju te je odgodio za neko naredno vrijeme kada će to biti moguće sukladno preporukama epidemiološke struke.

Župan Danijel Marušić kazao je kako možemo ustvrditi da je s današnjim danom epidemiološka situacija u Brodsko-posavskoj županiji, uz sve mjere koje se provode, povoljna.  Kazao je kako danas nije pitanje kako zaobići policijske kontrolne punktove, ili ući u neku lokalnu sredinu sa ili bez propusnice, već je pitanje kako biti odgovoran, jer svi imaju pravo na život i zdravlje. Pravo jednog čovjeka, kazao je Marušić, ide do prava drugog. Dodao je kako je gotovo sigurno da će se ova bolest, u određenom opsegu, i dalje širiti i ako popustimo s mjerama – neće biti povratka.

-Brodsko-posavska županija osnivač je zdravstvenih ustanova kao i Doma za starije i nemoćne te imamo određene kapacitete koji su dostatni u ovim trenucima i sa ovim brojem oboljelih. Ne smijemo se prepustiti komociji i bezrazložnim migracijama – kazao je župan Marušić, te dodao kako je jučer sazvao koordinaciju načelnika općina i gradonačelnika gradova po pitanju inicijative spajanja stožera CZ.

Takvim spajanjem imali bi oko 115.000 ljudi u mogućoj migraciji. Mjere nisu usmjerene protiv nikog već su tu zbog očuvanja našeg i zdravlja naših obitelji. Potvrdio je kako su Grad Nova Gradiška i okolne općine već prije samog sastanka odbacile mogućnost spajanja. Naglasio je da Brodsko-posavska županija ne priječi provođenje zakonskih mjera koje omogućuju spajanje JLS u administrativne cjeline, ali svi potpisnici Sporazuma moraju znati epidemiološke podatke, pa su  stoga  na sastanku nazočili i ravnatelji zdravstvenih ustanova, odnosno epidemiolozi i liječnici koji se protive uvođenju takvih mjera.

Načelnici i gradonačelnici savjetovani su da dobro razmisle prije nego potpišu takav Sporazum i strpe se još neko vrijeme, jer što strpljenje duže potraje, kraće će trajati i mjere koje su na snazi – kazao je Danijel Marušić i   sve odgovorne na svim razinama zamolio  da poštuju sve mjere, a stanovnike da poštuju mjere o socijalnom distanciranju i da ostanu kod kuće.

 

Related Post