SUZBIJANJE ZLOUPORABE DROGA – DOK DIO OVISNIKA TRAŽI LIJEČNIČKU POMOĆ NA EVIDENCIJAMA SU NOVI OVISNICI

1105 0

U novogradiškoj bolnici liječilo se 47, u brodskoj Službi za javno zdravstvo na izvanbolničkom je liječenju bilo 35 osoba s novogradiškog područja

Autor mr. Ljiljana Lukačević

NOVA GRADIŠKA, 5. rujna 2010. – Koordinacijsko tijelo za suzbijanje zlouporabe droga na području Grada Nova Gradiška je u četvrtak, 2. rujna 2010.g. u maloj Gradskoj vijećnici održalo

svoju redovitu 13. sjednicu. Sjednicu je vodila predsjednica Koordinacijskog tijela mr. Ljiljana Lukačević, a u radu sjednice sudjelovali su predstavnici zdravstva, osnovnih škola i srednjih škola, Centra za socijalnu skrb i Gradskog društva Crvenog križa.

mr. Ljiljana Lukačević

 

Mjere prevencije

Na dnevnom redu sjednice bilo je razmatranje izvješća o provedenim mjerama prevencije ovisnosti u prvom polugodištu 2010. na području Grada Nova Gradiška. Novogradiške osnovne i srednje škole u okviru školskih preventivnih programa u navedenom su razdoblju realizirale tematska predavanja i radionice za učenike, a kroz izvannastavne sportske i zabavne aktivnosti pobrinule se za organizirano i kvalitetno provođenje vremena mladih. U suradnji s Policijskom postajom Nova Gradiška u školama su organizirana i predavanja za roditelje. U tretmanu Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška u prvom polugodištu ove godine evidentirana su 3 korisnika muškog spola kao povremeni konzumenti lakih droga. Program Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška „HARM REDUCTION-NEEDLE EXCHANGE“ ( zamjena šprica i igala, podjela kondoma, alkoholnih maramica) u prvom je polugodištu tekuće godine obuhvatio 34 korisnika (od toga 10 novih). Dežurstva su u prostorijama Crvenog križa organizirana utorkom i četvrtkom od 16.00-17.30 sati .

 

 Liječe posljedice

ovisnosti U okviru Psihijatrijskog odjela Opće bolnice Nova Gradiška u prvoj polovici godine liječeno je 47 pacijenata zbog problema i posljedica ovisnosti o psihoaktivnim tvarima (uključujući i alkoholizam). Pri Službi za javno zdravstvo, zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u razdoblju siječanj-lipanj 2010. u tretmanu je bilo 35 korisnika s područja Nove Gradiške – od toga su 4 novootkrivena korisnika. U istom razdoblju 2009.g. je u tretmanu Službe bilo 26 ovisnika o opijatima.

 

 Inicijativom Koordinacijskog tijela za suzbijanje zlouporabe droga obilježen je u našem gradu

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama – 26. lipnja. Na info-punktu u središtu grada volonteri Crvenog križa i Udruge za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja „Pozitiva“ Nova Gradiška dijelili su zainteresiranim građanima edukativno-informativne brošure i letke , a uz info-punkt je postavljena i prigodna tematska izložba plakata učenika srednjih i osnovnih škola. U drugom polugodištu tekuće godine nastavljene su aktivnosti u okviru primarne, sekundarne i tercijarne prevencije ovisnosti, a očekuje nas i glavna manifestacija – obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti 15. studenog – 15. prosinca.

 

Related Post