Foto reportaža: SVEČANOST NOVOGRADIŠKOG NOGOMETA – 100 GODINA NK „SLOGA“

1067 0

Ivo Petranović, doajen novogradiškog i hrvatskog sportskog novinarstva primio je brojne čestitke za nogometnu monografiju „Stoljeće novogradiškog nogometa“

NOVA GRADIŠKA, 11. prosinac 2010. – Za brojne generacije novogradiških nogometaša i djelatnike u nogometu danas je bio iznimno svečan

dan. Obilježavali su sto godina nogometa u Novoj Gradiški i sudjelovali na promociji monografije „Stoljeće novogradiškog nogometa“ autora Ive Petranovića, uglednog sportskog novinara. Ivo Petranović je uložio ogroman trud u knjigu da bi u knjigu od 420 stranica uvrstio sve ono što je u proteklih sto godina bio novogradiški nogomet.

U prepunoj sali „Slavonskog bisera“ uz slavljenike, nogometaše brojnih generacija i članove uprave, koje su predvodili predsjednik Krunoslav Hoffer i tajnik Milivoj Žakula, našli su se tu Zorislav Srebrić, tajnik HNS-a i legendarni dinamov vratar Zlatko Škorić, nogometni djelatnici novogradiškog kraja, predvođeni predsjednikom nogometnog središta dr. Damirom Japundžićem, čelnici Grada Nova Gradiška, gradonačelnik Josip Vuković , njegov zamjenik Milan Mateša i predsjednik Gradskog vijeća Josip Mikšić. Čestitke nogometaša iz prijateljskog njemačkog grada Herzogenauracha predio je slavljenicima Marko Lončar.  

Nisu izostale brojne čestitke, jer nogomet je dio značajne povijesti Nove Gradiške u kojoj su sudjelovali brojni nogometaši. O nekima je, kao i događanjima vezanim za nogomet, predstavljajući monografiju, nadahnuto je govorio autor Ivo Petranović. Hvale vrijednu knjigu treba svakako prolistati i pročitati, jer pišući o nogometu i NK „Sloga“ autor piše i o vremenu i životu u doba tri države.  

Iako se danas slavilo stoljeće NK „Sloga“ treba istaknuti da je ostala zabilježena nogometna igre u Novoj Gradiški daleke 1897. Godine, dakle prije 113. godina. Navodi Ivo Petranović da je 1897. godine osnovan prvi klub sa nogometnom sekcijom i nedugo zatim 19, travnja 1897. Godine odigrana je prva javna nogometna utakmica na Urijama pred nevjerojatnih 2.500 gledatelja. Taj je događaj zapisan u enciklopedijama nogometne igre.  

Današnja Sloga je slijednik te bogate tradicije koja seže preko Unitasa (1910), Tvrtka (1941), Udarnika (1945), Jedinstva (1948), Mladosti (1950), Sloge (1953), Strmca (1963) i konačno do današnje Sloge koja nosi to ime do današnjih dana od 1979. godine.  

 

Related Post

Sutra 2. kolo juniorskog kupa

Autor - 17/08/2010 0
NOVA GRADIŠKA 17. kolovoza 2010. – Proteklog vikenda odigrano je 1. kolo nogometnog Kupa za juniore u organizaciji Nogometnog središta Nova Gradiška, a…