Svečano, dostojanstveno i ponosno obilježena 28. obljetnica Akcija „Šagovina 91“

2412 0

Autor Franjo Samardžić

CERNIČKA ŠAGOVINA, 21. prosinac 2019. – Svečano, dostojanstveno i ponosno bilo je danas u Cerničkoj Šagovini. Obilježavala se 28. obljetnica Akcija „Šagovina 91“, evocirana su sjećanja na oslobodilačku akciju koja je bila prekretnica na sjevernom dijelu novogradiške bojišnice i jedna od najznačajnijih u obrani Nove Gradiške. Ova je oslobodilačka akcija pokazala da su branitelji Nove Gradiške ojačali do te mjere da su iz obrane mogli poduzimati uspješne ofenzivne akcije, oslobađati okupirana područja i otvoriti put za oslobađanje Okučana i okupiranog dijela zapadne Slavonije.
Pozivu Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, koja je pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Brodsko-posavske županije i Općine Cernik, organizirala obilježavanje obljetnice, uz pripadnike 121. brigade i drugih postrojba koje su se na novogradiškoj bojišnici suprotstavili srpskom agresoru, odazvali su se članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, političke predstavničke i izvršne vlasti, Općine Cernik, učenici osnovnih škola iz Cernika i Zagreba, te mještani.
U dvostrukoj ulozi bio je župan Danijel Marušić, koji je bio i izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Bili su tu brigadni generali Stjepan Krešić i Kornelije Brkić, kao izaslanici ministra obrane Damira Krstičevića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, ratni zapovjednici i predstavnici 99., 145., 149., 121. i 123. brigade, izaslanstva Grada Nova Gradiška koje je predvodio natporučnik Vlatko Grainer, koordinator za braniteljske udruge i Policijske uprave brodsko-posavske koje je predvodio Marin Marjanović.
Nakon svete mise koju je za poginule branitelje u crkvi sv. Luke služio fra Vjencislav Janjić, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja poginulim braniteljima, a potom su evocirana sjećanja na Akciju „Šagovina 91“ i herojske dana obrane i oslobađanja novogradiškog kraja od okupatora.
Svi su govornici, od Damira Matoševića, predsjednika Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška i Vitomira Žakića, načelnika Općine Cernik, do Josipa Mikšića, zapovjednika 121. brigade i župana Danijela Marušića, emotivno govorili o značaju ove akcije i doprinosu branitelje koji u njoj poginuli, kao i branitelja koji su poginuli na novogradiškoj bojišnici, obranili Novu Gradišku i život dali za slobodnu i neovisnu domovinu Hrvatsku.
Izdvojimo i kritike koje je izrekao zapovjednik 121. brigade Josip Mikšić koji smatra da se novogradiškoj bojišnici i hrvatskim braniteljima koji su branili Novu Gradišku i doprinos koji su dali u obrani i oslobađanju okupiranih dijelova Hrvatske, ne pridaje važnost koju su imali i koju zaslužuju.

Related Post

PRESTALA OPASNOST

Autor - 29/11/2012 0
SLAVONSKI BROD, 29. studeni 2012. – Policijski službenici protueksplozijske zaštite, danas su nastavili aktivnosti uklanjanja zrakoplovne bombe u Jagićevoj ulici…