SVEČANO U OKUČANIMA: Okučanci obilježili Dan općine i župni blagdan Sv. Vida mučenika

536 0

ŽUPAN DANIJEL MARUŠIĆ: Okučani su moderna općina sa zavidnim suživotom ljudi  koji su složni u nadi  i vjeri  za bolje sutra

 

Autor Franjo Samardžić, Foto Franjo Samardžić, Radio „Bljesak“

 

OKUČANI  15. lipnja 2022. – Prema  onome što se  na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, moglo čuti od njenog predsjednika Ivice Pivca i načelnika Ace Vidakovića, te župana brodsko-posavskog Danijela Marušića,   Okučanci imaju  razloga za zadovoljstvo. U proteklih godinu dana učinjen je još jedan korak naprijed u  stvaranju  boljih uvjeta za život stanovništva i danas su Okučani, kako je kazao župan Danijel Marušić,   moderna općina sa zavidnim suživotom ljudi  koji  su složni u nadi  i vjeri  za bolje sutra.

 

IVICA PIVAC: Nastavljen kontinuitet razvojnih planova i skrb za sve kategorije stanovništva 

      Svečano obilježavanje Dana općine i župnog blagdana Sv. Vida mučenika i ove je godine bila prigoda da se  u nazočnosti brojnih gostiju, među kojima su bili Nevenka Bednić, načelnica u sektoru Uprave za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i  izaslanica potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja  Tome Medveda,  saborska zastupnica Ljubica Maksimčuk i brodsko-posavski župan Danijel Marušić,  govori o postignućima u proteklom periodu  i  značajnim  razvojnim planovima za naredno razdoblje. 

    Otvarajući svečanu sjednicu  Općinskog vijeća Ivica Pivac je  naglasio kontinuitet   koji Općina Okučani  ulaže u potpore za djecu predškolske dobi i potpore  u obrazovanju  učenika i studenata,  potpore mladima  u stambenom zbrinjavanju i potpore obrtnicima. Istaknuo je povratak mladih tako da je u proteklom  periodu, kako je kazao,   bilo  više dolazaka nego odlazaka. Zabrinjava međutim  činjenica da su Okučani ostali bez banke i da  po bankarske usluge moraju u Novu Gradišku i Novsku, te da je  između dva popisa  stanovništva Općina Okučani ima  974 stanovnika manje. 

 

ACA VIDAKOVIĆ: Okučani ugodno mjesto za život  stanovništva 

    Ističući Općinu Okučani kao financijski stabilnu jedinicu lokalne samouprave, koja je imala proračun  u iznosu od 11,5 milijuna kuna, općinski načelnik Aca Vidaković je govorio o nastavku  ulaganja u  komunalnu i društvenu infrastrukturu, potpori kod otvaranja obrta koju je  dobilo 15 obrtnika u posljednje dvije godine,  potporama za stambeno zbrinjavanje i podršci starim i nemoćnim osobama kroz program „Zaželi“, potporama  udrugama i društvima  te roditeljima kod smještaja djece u vrtić za samo 300 kuna mjesečno. Govorio je  o   doprinosu vjerskih zajednica i suživotu koji je u Okučanima na zavidnom nivou. 

Ima   planova i programa  za koje smatra da  je već trebalo  realizirati, a jedan je i izgradnja pročistača otpadnih voda. O tome, ali i početku  konkretnih radova u  Poslovnoj  zoni   govorit će se i na sjednici  vladinog Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem  koja će se, kako je najavio, održati početkom srpnja u Okučanima.  Načelnik je zahvalio Općinskom vijeću na suradnji, susjednim Općinama i  Brodsko-posavskoj županiji   te svima drugima koji su dali doprinos da  se unaprijedi  život u Okučanima da  oni, što često naglašava, budu ugodno mjesto za život stanovništva. 

 

Zavidna suradnja  Općinskog  vijeća i načelnika

   Čestitajući  župni blagdan i Dan općine župan Danijel Marušić je pohvalio rad Općinskog vijeća i suradnju s  načelnikom. Još jednom je  potvrdio svoju  vezanost za Okučane, odakle je krenula njegova politička karijera,   ističući kako je  to mjesto prošlo kroz  turobna vremena, a danas je moderna općina sa zavidnim suživotom ljudi  koji  su složni u nadi  i vjeri za bolje sutra. 

   U ime nazočnih načelnika  Općina Gornji Bogićervci, Stara Gradiška, Staro Petrovo Selo i Cernik  čestitke  je uputio cernički  načelnik  Vitomir Žakić.

 

Općinska priznanja uručena Peji Šimiću i Franji Blaževiću, a Zlatna plaketa NK „Psunj-sokol“ 

Načelnik Aca Vidaković i predsjednik Općinskog vijeća Ivica Pivac  uručili su ovogodišnja općinska priznanja. Priznanje Općine Okučani  uručili su  Peji Šimiću iz Foče za izniman doprinos u pisanju  duhovnih i domoljubnih pjesama i   Franji Blaževiću iz Austrije za humanitarno djelovanje i zbližavanje ljudi.  Zlatna plaketa  dodijeljena je  

Nogometnom klubu „Psunj sokol“  Okučani koji  ove godine slavi 75 godina  postojanja. 

 

 Počast  hrvatskim braniteljima i dr. Franji Tuđmanu 

 Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom, koju je predvodio fra Mario Radman,  kod Spomen-obilježja  „Kristalne kocke vedrine“ odana je  počast  poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmu,  a u   župnoj crkvi Sv. Vida svetu misu je predvodio  velečasni Mario Stanić, župnik župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije Nova Gradiška, a suslavili su svećenici novogradiškog dekanata.

Related Post