SVI ZADOVOLJNI: Najbolje idejno rješenje sportske dvorane Gimnazije ponudile su Ana Šegrt i Magdalena Bodrožić, a za „Zlatni grad“ – Dom za stare, Ema Gregurić i Antonia Dajak

6493 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 3. veljače 2018. – Odabirom najboljih radova i dodjelom priznanja završena je danas prezentacija radova studenata arhitekture Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita i Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba. Kako je istaknuto, povjerenstvo nije imalo ni malo laku zadaću odabrati najbolje radove.

Studenti arhitekture Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita radili su na idejnom rješenju Sportske dvorane Gimnazije Nova Gradiška. Najboljim radom proglašeno je idejno rješenje Ane Šegrt i Magdalene Bodrožić. Rad Laure Ibrahić i Marina Petkovića zauzeo je drugo, a rad Frane Dedića i Roberta Sokača treće mjesto.

Studenti Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba radili su na projektu „Zlatni grad“ – Dom za stare u Novoj Gradiški. Najboljim radom proglašeno je idejno rješenje Eme Gregurić i Antonie Dajak. Drugo mjesto pripalo je radu Dore Barović i Ivana Mimice, a treće Virne Šonje i Dunje Knežević.

U povjerenstvu su bili profesorica, višestruko nagrađivana arhitektica Helena Paver-Njirić, dekan Arhitektonskog fakulteta Krunoslav Šmit, pročelnica Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu Željka Perković, književnik Miro Gavran, umirovljeni general Mladen Mikolčević i gradonačelnik Vinko Grgić.

Zašto su idejna rješenja ocijenjena kao najbolja, uz ostale članove povjerenstva, govorio je gradonačelnik Vinko Grgić.

-Postoje tri stavke koje su nam bitne, meni posebno. Jedna je koncept, odnos o pozicija unutar grada. Druga su sadržaji koji se nude projektom značajni za našu širu zajednicu, prvenstveno Gimnaziju. Treći je racionalnost, odnosno koliko to stoji, jer je to najvažnije. Imamo odlične radove koje, međutim, ne možemo financirat. To je mene rukovodilo zašto je baš taj rad ocijenjen kao najbolji…

To je možda i najjeftiniji projekt. Vrlo je jednostavna i zanimljiva arhitektura. To je izvedba koja neće puno stajati i što bi mi u gradskom proračunu zajedno sa Županijom mogli osigurati, ali i kandidirati prema fondovima – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić i zahvalio se svim sudionicima istaknuvši da ih u Novoj Gradiški očekuje ponovo ove i naredne godine.

Svi akteri i organizatori provedbe ovih projekata izrazili puno zadovoljstva, posebno suradnjom ova dva fakulteta i Grada Nova Gradiška, od mentora prof. Hrvoja Njirića, dekana zagrebačkog fakulteta Krunoslava Šmita, dekana splitskog fakulteta prof. dr. sc. Borisa Trogrlića, dipl. ing. građ. i prof. Helene Paver-Njirić do gradonačelnika Vinka Grgića. Zadovoljna je i prof. Ljiljana Ptačnik, ravnateljica Gimnazije, koja očekuje da će novogradiška Gimnazija napokon dobiti, kako je kazala, svoj sportski dom i više neće biti jedina srednja škola u Slavoniji i Baranji koja nema sportsku dvoranu.

Sva idejna rješenja biti će izložena i Gimnaziji Nova Gradiška, a potom će se izložba preseliti u Split.

Dekan splitskog fakulteta Borisa Trogrlića zahvalio se Gradu Novoj Gradiški i gradonačelniku Vinku Grgiću, kolegama iz Zagreba i nastavnicima.

-Cilj je znanstveno-istraživačkog rada znanost i tehnologija. Sjajno je objaviti vrhunske znanstvene radove u vrhunskim časopisima, ali ako oni nemaju neku refleksiju prema našem gospodarstvu onda jer izostala korist, pogotovo zajednici koja sve to financira. Konačni je cilj umjetničkog rada, osim obrazovanja, korist društvenoj zajednici, samo što Hrvatska treba imati više gradonačelnika poput Vinka Grgića – kazao je Boris Trgogrlić.

Ana Šegrt i Magdalena Bodrožić
Laura Ibrahić i Marin Petković
Frane Dedić i Robert Sokač
Ema Grgurić i Antonia Dajak
Dora Barović i Ivan Mimica
Idejno rješenje sportske dvorane Gimnazije
Zlatni grad-dom za stare

Related Post