SVINJOKOLJA POD PRIJETNJOM KAZNE: Klanje svinja veterinaru morate prijaviti tri dana prije

2125 0

Autor Franjo Samardžić
NOVA GRADIŠKA, 3. prosinac 2019. – Sezona svinjokolje u punom je jeku. Ove se godine obavlja po novim pravilima i preventivnim mjerama koje su donesene zbor prijetnje afričke svinjske kuge. Klanje svinja za osobnu potrošnju je dozvoljeno, ali pod određenim uvjetima. Ne držite li se preporučenog preventivnog ponašanja, slijede i prijava veterinarskog inspektora, a kazne su propisane Zakonom o veterinarstvu i bit će te, kako upozoravaju iz Ministarstva poljoprivrede, najstrože sankcionirani.
Svinjokolja je u gospodarstvima 1. kategorije, kojih je kod nas najviše i koja imaju od jedne do deset svinja, po novim pravilima dozvoljena tek po odobrenju veterinara nakon provedenog obveznog kliničkog pregleda svinja.
Posjednik ili vlasnik je dužan klanje najaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji minimalno 72 sata prije klanja, a po mogućnosti i ranije. Ovakav klinički pregled stoji 180 kuna bilo da je pregledana jedna ili deset svinja i plaća ga vlasnik.
Dodajmo da od ranije ostaje obvezna procedura kontrole uzorka mesa na trihinelozu.
Dakle, vlasnik je dužan veterinarskoj organizaciji najaviti klanje za osobnu potrošnju 3 dana prije klanja. Klinički pregled za gospodarstvo koje obavi veterinar vrijedi 7 dana od dana pregleda. Nije ga potrebno provoditi jednino ako se svinje premještaju izravno u odobrenu klaonicu.
Zbog prijetnje afričke svinjske kuge Ministarstvu poljoprivrede je utvrdilo mjere koje treba poduzeti radi ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa Afričke svinjske kuge (ASK) u Hrvatsku.

-Osnovni cilj svih mjera koje se poduzimaju je brza determinacija lokacije u slučaju pojave virusa te sprečavanje širenja na druge farme. Posljednje izbijanje bolesti u Srbiji jasan je primjer kako se rizik od izbijanja ASK ne može precizirati na ograničeno područje zemlje (primjerice ograničavanje uz granicu sa zaraženom zonom). Obzirom da je u Hrvatskoj vrijeme tradicionalne svinjokolje i prometovanja mesom svinja i živim svinjama, dodatno se povećava rizik – navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Related Post