SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI – SPASIMO SVAKI UGROŽENI ŽIVOT

1263 0

NOVA GRADIŠKA, 10. rujna 2010. – U povodu Svjetskog dana prve pomoći, sedmi put za redom, Gradsko društvo Crvenog križa u suradnji s Policjskom postajom Nova Gradiška, Hitnom medicinskom pomoći i patronažnom službom Doma zdravlja „Dr. Andrija Štampar“ organiziralo je na središnjem gradskom trgu edukativnu akciju pružanja

prve pomoćiukazujući građanima koliko je važno znati i na vrijeme pružiti prvu pomoć unesrećenim i time im spasiti život.

– Nažalost, vrijeme nam nije išlo na ruku pa se smanjio broj ljudi u stredištu grada. Stariji dolaze, ali će izostati djeca iz vrtića i učenici nižih razreda osnovnih škole. Cilj ove akcije je da građanima skrenemo pozornost na sve veća stradavanja u prometnim nezgodama na autocesti i ostalim prometnicama, probuditi im svijest i ukazati kako se treba ponašati u prometu – kaže Franjo Pavlović (slika 4.), tajnik GD CK Nova Gradiška.

 

Mladež Crvenog križa dijelila je propagadni materijal CK, policajci u zajednici i svoj, a patronažna služba mjerila je građanima tlak i šećer šećer u krvi. Zbog kiše izostale su pokazne vježbe pružanja prve pomoći mladeži CK i ekipe hitne medicinske pomoći.

 

Svjetski dan prve pomoći

 

Prije 151. godinu, bitka na sjeveru Italije potaknula je ideju koja je poromijenila svijet. Dana 24. lipnja 1859, godine, Henry Dunant, mladi poslobvni čovjek iz Ženeve, svjedočio je užasavajućim patnjama i agoniji koje su uslijedile nakon bitke kod Solferina. Humanitarno djelovanje i danas je neophodno kao i 1859. godine. Više od 500 volontera i djelatnika iz 149 nacionalnih društava okupilo se u Solferinu od 23. do 28. lipnja 2009. godine da bi obilježili 150. obljetnicu od bitke i stavili naglasak na djelovanje Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u slučaju hitne situacije ili katastrofe, ali i naglasili važnost dugoročnih humanitarnih programa.

Svi smo više ili manje ranjivi, ali svi imamo mogućnost učenjem i pružanjem prve pomoći spasiti život. To je ključna poruka za Svjetski dan prve pomoći međunarodne federacije, kad nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polimjeseca organiziraju različite aktivnosti kako bi podigla razinu svijesti javnosti o važnosti prve pomoći i sprečavanju ozljeda.

 

 

Related Post

UDRUGA VOLONTERA ORGANIZIRALA

Autor - 07/06/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 7. lipnja 2014. – Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša Udruga volontera Nova Gradiška danas je zajedno s Slavonskobrodskom…