Autor Franjo Samardžić
SLAVONSKI BROD – Projekt “OKUSI GRANIČARSKOG POSAVLJA” pokrenut u rujnu na inicijativu Turističke zajednice Brodsko-posavske županije, a u koji je uključeno 13 ugostiteljskih objekata s područja županije, uspješno je priveden kraju.
U prvoj fazi projekta za nositelje standarda Okusi graničarskog posavlja izrađeni su jelovnici s ponudom tradicionalne hrane, promotivni materijali, table, a njihova ponuda postaviti će se na Internet stranicu www.okusi.hr. Završetak prve faze planiran je do kraja studenog što je i realizirano. Cjelokupni projekt financirala je Turistička zajednica Brodsko – posavske županije.
Sadržaj projekta je usmjeren na razvoj ponude lokalnih i regionalnih kulinarskih prepoznatljivosti, brendiranje i umrežavanje ponude, promociju i propagandu sudionika nosioca standarda Okusi, te sustavni razvoj turističke ponude i novih turističkih proizvoda u području gastronomije.
-Budući je gastronomija važan dio identiteta pojedinoga kraja, ali i činjenice da je gastronomija danas sve značajniji motiv za putovanje te bitan element ocjene ukupnog zadovoljstva gosta turističkim odredištem, razvijen je projekt Okusi Hrvatske tradicije. Odlučili smo se za naziv “”Okusi “- graničarskog posavlja” imajući u vidu našu povijest, tradiciju i ulogu našega kraja tijekom povijesti.
Turistička zajednica će i u narednom periodu nastaviti provedbu ovoga projekta. U 2018.g. u planu je unapređenja daljnja standardizacija restorana, unapređenja turističke ponude i brendiranje autohtonih jela- navodi direktorica TZ brodsko-posavske Ružica Vidaković,univ.spec. oes..
Predstavljanje projekta OKUSI GRANIČARSKOG POSAVLJA i dodjela istoimenog standarda i certifikata biranim ugostiteljskim objektima Brodsko-posavske županije bit će u četvrtak 21. prosinca u velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije. Među 13 ugostiteljskih objekata su 3 iz Nove Gradiške: Pansion „Slavonski biser“, Hotel kralj Tomislav i Restoran „Dukat“. Svima će bit uručeni jelovnici koje su tiskali u 5.000 primjeraka na hrvatskom i engleskom jeziku. (FOTO: Pansion „Slavonski biser“)