TURISTIČKA ZAJDNICA GRADA NOVA GRADIŠKA U 2012. GODINI

714 0

Pripremila: Dinka Matijervić, direktorica Turističke zajednice

Turistička zajednica grada Nova Gradiška u 2012. godini, je kao i prethodnih godina ulagala puno truda i provela brojne aktivnosti čiji je cilj bio unaprijediti ukupnu

turističku ponudu, organizirati manifestacije koje će svojim sadržajem pobuditi interes građana, a uz to provoditi i podržavati aktivnosti koje će grad učiniti ljepšim i urednijim.

 

Izrađene su ploče dobrodošlice koje su postavljene na sva četiri ulaza u grad. Na pločama su također istaknuta sva priznanja koja su Turistička zajednica i Grad dobili u proteklim godinama: Zeleni cvijet sa zlatnim znakom” za 2002. godinu u kategoriji uređenosti manjih gradova za osvojeno 1. mjesto, “Zeleni cvijet sa brončanim znakom” za 2004. godinu za osvojeno 3. mjesto u kategoriji manjih gradova. I “Zeleni cvijet sa brončanim znakom” za 2011. godinu za osvojeno 3. mjesto u kategoriji manjih gradova, te Zlatni Interstas 2009. – međunarodna smotra turizma, filma i krajobraza, Klub zaslužnih za turizam.

 

Manifestacije i događanja održane u 2012. godini koje je organizirala ili sudjelovala u organiziranju Turistička zajednica Grada Nova Gradiška.

NAZIV MANIFESTACIJE, DOGAĐANJA

VRIJEME ODRŽAVANJA

ORGANIZATOR

1. POLJOPRIVREDNO

PODUZETNIČKE IDEJE

veljača

TZBPŽ, BPŽ, TZ Nova Gradiška

2. POKLADNI DANI U

NOVOJ GRADIŠKI

veljača, ožujak

Karnevalska udruga Malčanskemačkare

3. SARMIJADA

ožujak

TZ grada N.Gradiška, Restoran s prenoćištem Slavonski biser

4. ŽUPANIJSKA SMOTRA

PJEVAČKIH ZBOROVA

svibanj

HPD Graničar

5. CVJETNI KORZO

svibanj

Društvo naša djeca

6. OLIMPIJSKI FESTIVAL

DJEČJIH VRTIĆA

svibanj

Dječji vrtić Nova Gradiška

8. NISMO MLADI AL

SMO LIPI

kolovoz

TZ N.Gradiška, Udruga Tkanica, Agencija Ng ljeto

9. MOTO SUSRETI

STRMAC

srpanj

Moto klub Diabolo

10. MEĐUNARODNI

SUSRET OLDTIMERA

srpanj

Old timerclubClassic

11. ANTIFA-koncerti za mlade

rujan-prosinac

U.M.P.A.S.K.

12. PROMENADNI

KONCERTI GRADSKE

GLAZBE

svibanj, lipanj, srpanj

Gradska glazba Nova Gradiška

13. LJETO U KNJIŽNICI

srpanj, kolovoz

Gradska knjižnica

14. NOVOGRADIŠKO

GLAZBENO LJETO

kolovoz

Agencija Ng ljeto, Turistička zajednica

15. NG LJETO VEČERI

FOLKLORA

kolovoz

Agencija Ng ljeto

16. BICIKLIJADA

rujan

Društvo naša djeca

17. IN MEMORIAM TOŠE

PROESKI

listopad

TZ grada Nova Gradiška

18. IZBOR ZA MISS

UNIVERSE Slavonije i

Baranje

studeni

Hotel kralj Tomislav

19. SUSRET PJEVAČKIH

SKUPINA NA TE

MISLIM

studeni

PS Slavča

20. PROGRAMI

OBILJEŽAVANJA

DANA GRADA

prosinac

TZ Nova Gradiška, POU M.A.Relković, Udruge u kulturi

21. ADVENT U NAŠEM

GRADU

prosinac

TZ Nova Gradiška

22. DOČEK NOVE

GODINE NA

OTVORENOM

prosinac

Agencija Ng ljeto,

TZ Nova Gradiška

23.NOĆ MUZEJA

siječanj

Gradski muzej, TZ Nova Gradiška

25. PROJEKCIJE FILMOVA-

KINO KOMUNA

kolovoz-studeni

Kino komuna, TZ Nova Gradiška

26.IZLOŽBE-STARA ROBNA

KUĆA i STARA KNJIŽARA BAUER

travanj-rujan

Čuvari pučke kulturne baštine Tkanica,

Hrvatske šume Nova Gradiška

Izložbe su organizirane u suradnji OŠ Mato Lovrak, Gordana Bijelića, akedemskog slikara i Miroslava Pišonića, akademskog slikara, Izložbe foto kluba Nova gradiška i Gradskog muzeja

27. SPORTSKE

MANIFESTACIJE

svibanj, listopad

Sportski klubovi

 

 

POKLADNI DANI U NOVOJ GRADIŠKI

U organizaciji Karnevalske udruge “Malčanskemačkare” i suorganizatora Turistička zajednice i Grada Nova Gradiška organizirani su Pokladni dani u Novoj Gradiški. Na manifestaciji je sudjelovalo oko 20-ak maštovito maskiranih pokladnih skupina predvođenih mažoretkinjama i Gradskom glazbom Pridružilo im se i 20-ak konjanika, te nekoliko slavonskih zaprega. Pokladna zabava održana je u Domu u maloj gdje su uručene i nagrade za najbolje maske.

 

Novogradiško blebetalo

Turistička zajednica izdala je 16. broj humorističnog lista Novogradiško blebetalo, u okviru Pokladnih dana u Novoj Gradiški. Novogradiško blebetalo je ujedno i najstariji humoristični list u Slavoniji. Prvi broj izašao je davne 1895. zaslugom HPD Graničar i tiskare Mavre Bauera. 1997. Zajednica je obnovila izdavanje i od tada izlazi redovito svake godine. SARMIJADA I PROVIJADA U organizaciji restorana “Slavonski biser” i Turističke zajednice, uz suorganizaciju Udruge čuvara pučke kulturne baštine “Tkanica” i uz pokroviteljstvo grada Nova Gradiška zadnjega dana mjeseca ožujka održana je “Sarmijada i provijada”. Ova jedinstvena gastro turistička manifestacija najavljena je i na web stranicama Hrvatske turističke zajednice i Gastronauta. Novina je bila u tome što se ove godine mogao vidjeti cijeli postupak pripravljanja sarme.

 

IN MEMORIAM TOŠE PROESKI 2012.

Nagla smrt mladog i perspektivnog makedonskog pjevača, koji je svojim glazbenim i humanitarnim djelovanjem pozitivno utjecao na mnoge mlade ljude, izazvala je veliki šok u javnosti. Mladi pjevač tragično je preminuo na autoputu kod Nove Gradiške što je stvorilo potrebu i dužnost našeg grada da na dostojanstven način obilježi taj tragičan događaj, kao i da pruži priliku brojnim Tošinim obožavateljima, koji dolaze s područja cijele bivše države, da održe živim sjećanje na svog omiljenog pjevača i poznatog humanitarca. Osim održavanja prvog memorijalnog koncerta, Grad Nova Gradiška je TošiProeskom podigao i spomenik ispred Elektro-tehničke škole u Novoj Gradiški, a u neposrednoj blizini gradskog stadiona s kojeg je Tošino tijelo prebačeno u rodnu Makedoniju. Grad Nova Gradiška i Turistička zajednica grada Nove Gradiške i ove godine, u okviru sjećanja na Tošu, organizirale su 5. po redu „IN MEMORIAM TOŠE PROESKI NOVA GRADIŠKA 2012.“ Mnogobrojnim sadržajima koji su uključivalimisu zadušnicu za Tošu, memorijalni maraton makedonskih sportaša iz Nove Gradiške do Kruševa i memorijalni turnir u rukometu, dostojno se i ove godine obilježila tragična pogibija TošeProeskog.

NISMO MLADI AL SMO LIPI

U okviru manifestacije Novogradiško glazbeno ljeto koje se već tradicionalno održava 17. godina, na završnoj glazbenoj večeri održale su se „Večer folklora“ i „Nismo mladi al smo lipi“.“Nismo mladi al smo lipi“ je izbor najljepše snaše, najljepšeg baje i para. U izboru sudjeluju snaše i baje iznad 35 godina starosti, što čini ovaj izbor jedinstven u Hrvatskoj, a natjecatelji dolaze iz svih hrvatskih županija. TZ Nova Gradiška poznata je „čuvarica“ običaja i tradicije našeg kraja. Svojim djelovanjem uvelike doprinosimo očuvanju kulturne ,gastronomske i folklorne baštine te s radošću pomažemo svima onima koji također njeguju tradicijske vrijednosti.

 

AKTIVNOSTI IZRADE PROJEKATA, POTPORE I SUFINANCIRANJE

Turistička zajednica se i ove godine javila na natječaj Ministarstva turizma i hrvatske turističke zajednice za programe poticanja i stvaranja ( osmišljavanja i promocije ) novih turističkih proizvoda, programe dodjele bespovratnih sredstava projektima koji imaju utjecaj na podizanje kvalitete turističke ponude. U okviru spomenutih natječaja kandidiran je projekt uređenja središnjeg gradskog trga. Izgradnja pozornice i nabava drvenih kućica za izlaganje i prodaju različitih proizvoda. Projekt je prošao i osigurana je potpora od 30.000,00kn. Kućice su postavljene u Ulici Slavonskih graničara i služit će za prigodne prodaje.

 

Turistička zajednica grada je izradila i kandidirala deset projekata, koji su kandidirani u Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede i Glavnom uredu Hrvatske turističke zajednice. Osim što izrađuje Turistička zajednica je davala preporuke i pomagala u izradi svih projekata koji doprinose razvoju turističke ponude našeg kraja, naravno svima za to zainteresiranim korisnicima.

1. VODENI PARK

Projekt kandidiran Ministarstvu turizma za izradu projektne dokumentacije, Koncepta najbolje uporabe i Studiju izvodljivosti.

 

2. UREĐENJE SREDIŠNJEG GRADSKOG TRGA

Projekt kandidiran Ministarstvu turizma i Brodsko posavskoj županiji za izradu nove gradske pozornice i izradu unificiranih izlagačkih kućica kako bi se stvorili preduvjeti za osmišljavanje novih turističko-gospodarskih manifestacija. Ukupna vrijednost projekta 191.188,00 kn. Projekt realiziran. Odobrena potpora ministarstva u iznosu od 30.000,00 kn drvene sajamske kućice izrađene i postavljene u Ulici Slavonskih graničara.

 

3. UREĐENJE GRADSKOG PARKA

Projekt kandidiran Ministarstvu turizma i Brodsko-posavskoj županiji za Izradu povijesne studije, Izradu geodetske podloge, Snimak postojećeg stanja, Idejno rješenje. Ukupna vrijednost projekta 270.000,00 kn.

 

4. HOTEL BAŠTINA

Dvije su značajke ovog projekta; zaštita i obnova objekta vrijedne kulturne baštine kao i povećanje smještajnih kapaciteta preduvjeti su daljnjeg razvoja turizma na našem području. Projekt izradila TZ za vl. Ivicu Grgić.

 

5. NABAVA INFORMATIČKE OPREME

Projekt kandidiran Glavnom uredu HTZ-e. Ukupna vrijednost projekta 13.000,00 kn. Projekt je realiziran. Dobivena je potpora u iznosu od 10.000,00.

 

6. PRIJAVA MANIFESTACIJA

Na natječaj Ministarstva turizma za sufinanciranje manifestacija, prijavljene su manifestacije „InmemoriamTošeProeski 2012.“ I „Novogradiško glazbeno ljeto.

 

7. RESTAURACIJA PROSTORA PRVE GRADSKE TISKARE BAUER

Na natječaj Ministarstva turizma, za poticanje razvoja turizma na turistički nerazvijenim područjima, kandidiran je projekt za uređenje prostora suvenirnice i turističke zajednice. Ukupna vrijednost projekta je 150.000,00 kn.

 

8. SMEĐA TURISTIČKA SIGNALIZACIJA

Kandidirano Glavnom uredu, Hrvatske turističke zajednice. Ukupna vrijednost projekta 33.750,00 .Projekt realiziran. Odobrena potpora u iznosu od 20.000,00 kn. Izrađene su ploče dobrodošlice i postavljene na sva četiri ulaza u grad.

 

9. EKO PRIJEVOZ ZA SVAKOGA

Kandidirano Ministarstu turizma, pod mjerom inovativni turizam. Ukupna vrijednost projekta 200.000,00 kn.

 

10. NISMO MLADI AL SMO LIPI

Kandidirano Ministarstvu kulture, pod mjerom kulturno-umjetnički amaterizam. Ukupna vrijednost projekta 20.000,00 kn.

 

Pripremila Dinka Matijević, direktorica TZ Nova Gradiška


Related Post

RADOVI

Autor - 27/04/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 28. travanj 2012. – Kako doznajemo od Dušana Nogića, voditelja gradskog odjela za komunalne poslove, akcija „Zelena čistka“…